Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Sitruuna

Citrus limon

Sitruuna hedelmä - kasvatusohje Sitruunapuu - kasvatusohje

Sitruuna tuo mieleen Välimeren ja lomatunnelmat. Sen kevättalven kukinta sisätiloissa on viherpeukalolle oikea elämys. Kukkien tuoksu on kuin ihanin huonetuoksu tai parfyymi. Sitruuna ilahduttaa aurinkoisen paikan ruukkupuuna niin sisätiloissa kuin kesällä ulkonakin.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-150 cm

Värit:

Valkoinen

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sitruuna hedelmä - kasvatusohje Sitruunapuu - kasvatusohje

Sitrukset viihtyvät happamassa maassa. Voit istuttaa ne Kekkilä Välimerenmultaan tai Kukkamullan tai Hortensiamullan sekoitukseen, johon lisäät esimerkiksi Viherkasvisoraa tai Ruukkusoraa kasvualustan ilmavoittamiseksi, jotta juuret saavat happea.

Ruukuksi sopii huokoinen saviruukku, jolloin ruukku elää kasvualustan kosteuden mukaan. Jos olet laiska kastelija, voit myös käyttää lasitettua keramiikkaruukkua tai metalliruukkua. Ruukussa on kuitenkin hyvä olla reikä ylimääräisen veden valumiseksi.

Sitruuna rakastaa valoa, joten pidä sitä sisätiloissa mahdollisimman valoisalla kasvupaikalla. Lisävalo auttaa talvella sitrusta selviämään vähässä valossa, mutta sitrus menestyy valoisalla paikalla myös ilman kasvivaloa. Kesäksi sitruunapuun voi siirtää valoisalla paikalle parvekkeelle tai terassille. Karaise sitruuna ennen ulossiirtoa tai vie puu ensin varjoisalle paikalle, jotta sen lehdet eivät saa äkillisestä runsaasta auringosta vioituksia. Viikon päästä voit siirtää sitruunan valoisalle paikalle.

Kun säät viilenevät, siirrä sitruuna takaisin sisätiloihin. Lämpötila ei saisi painua pakkasen puolelle.

Kastele sitruuna kerralla kunnolla ja anna mullan kuivahtaa kasteluiden välillä. Aurinkoisella paikalla sitruuna tarvitsee reilua kastelua. Lannoita sitruunaa maaliskuusta lähtien lokakuun lopulle Kastelulannoitteella, Kukkaravinteella tai Kestoravinteella. Jos käytät talvella kasvivaloa, voit jatkaa lannoitusta läpi talven.

Kun sitruuna kukkii, kannattaa sitruunaa auttaa pölytyksessä. Käytä pölytykseen vesivärisivellintä tai pumpulipuikkoa. Sivele siveltimellä kukkia ja vie samalla siitepölyä kukasta toiseen.

Lannoita ja kastele puuta säännöllisesti, sillä ruukussa kasvava puuvartinen, satoa tuottava sitrus tarvitsee reilusti vettä ja ravinteita. Sitruuna voi kukkia ja tuottaa satoa samanaikaisesti.

Etsi