Hyppää sisältöön

Kesän kukkatunnelmia Välimeren henkeen

Muisteletko Italian loman pelargoni-istutuksia tai Espanjan lomarannikon värikylläistä kukkarunsautta? Ei hätää, kesäkukilla voit mielikuvamatkailla kotiterassilla tai parvekkeella. Inspiroidu siis kesäkukista Välimeren henkeen.

Teksi ja kuvausjärjestelyt: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Välimeren tunnelmaa kesäkukilla

Välimeren maiden kasvillisuus saa kokea auringon paahdetta, kuumuutta ja kuivuutta. Monet tyyliin sopivat kasvit ovat sopeutuneet sietämään haastavia lämpö- ja valo-olosuhteita, joissa kasvit joutuvat koville. Kuiviin olosuhteisiin sopeutuneille kasveille on yleensä tyypillistä, että kasveilla on pienet, nahkeat, vahapintaiset tai karvaiset lehdet, jolloin kasvit haihduttavat mahdollisimman vähän kosteutta, tai ne ovat sopeutuneet varastoimaan kosteuden paksuihin lehtiin, varteen ja juurakkoon. Laventeli, pelargonit ja mehikasvit ovat omiaan tähän tyyliin. Myös heinät ja monet hopealehtiset kasvit sopivat tunnelmaan. Oliivit, sitrukset ja agavet lisäävät aitoina Välimeren maiden kasveina autenttista tunnelmaa. Oma välimerellinen istutus syntyy siis muun muassa näistä kasveista.

välimerellinen ruukkuistutus terracotta ruukut heinäkasvit

Tuoksua, väriä ja sopivasti rauhallista lehtiväriä syntyy laventelilla, pelargonilla, hentohöyhenheinillä, koristemarunalla ja jättihopealehdellä.

mehikasvit ruukkuistutus kesäkukat kesäkukkaideat

Kokoa viherkasveina viihtyvät mehikasvit ruukkupuutarhan osaksi. Huopaitulehti, loistomehipuu ja jättiagavet nauttivat kesän ulkoilusta ja auringosta.

Mielikuvissa laventelipelto

Yrtit, kuten laventeli, salvia, rosmariini ja timjami sopivat kukkaisiin kausikasvi-istutuksiin. Osa yrteistä tuo tuoksua, osa kukintaa. Ruukullinen tähkälaventelia tarjoaa kaunista kukintaa, mutta myös runsaasti tuoksua. Kun kasvustoa sipaisee, vapautuu ilmoille eteerisiä öljyjä sisältävän yrtin huumaava tuoksu. Mielikuvitus voikin siivittää ajattelemaan Provencen laventelipeltoja. Laventelin pääkukinta ajoittuu yleensä kesän puoliväliin, mutta kun kukkineita kukkavarsia leikkaa pois ja siistii istutusta, tekee laventeli myös uusia nuppuja ja jatkaa kukintaa vaikka pakkasiin asti.

Laventeli viihtyy vettä läpäisevässä ja hiekkapitoisessa kasvualustassa, joten sille voi lisätä Kekkilän Kesäkukkamullan joukkoon Kekkilän Leikkihiekkaa tai Kekkilän Ruukkusoraa, mikä parantaa mullan vedenläpäisykykyä. Paahteisimmilla paikoilla ei multaa tarvitse keventää hiekalla, vaan hoidon helpottamiseksi voi olla hyvä, että kosteus pysyisi mullassa. Ruukkuistutusten laventeli voi myös talvehtia kasvihuoneen suojissa tai lasitetulla parvekkeella, joten oman kotipihan tai parvekkeen olosuhteita ja kasvien talvetusta voi hyvin kokeilla erilaisilla kasveilla. Kokeilut opettavat.

laventeli ruukkuistutus välimerellinen tunnelma puutarha

Tähkälaventelin tuoksun sanotaan rauhoittavan. Sipaise kasvustoa ja nauti tuoksusta!

Pelargonista välimerellinen istutus

Pelargoni nauttii auringosta, ja mitä aurinkoisempi paikka, sen parempi. Pelargoni on kuitenkin yllättävän kestävä puolivarjoisilla paikoilla, joskin se kukkii vähässä valossa maltillisemmin. Kiinnitä huomiota pelargonia ostaessasi kasvuun, ja valitse reheväkasvuinen ja pensasmainen yksilö ennemmin kuin yhden tai kaksi kukkaa omaava, heikkokasvuinen yksilö. Kannattaa kiinnittää myös huomiota ennemmin nuppujen määrään kuin auenneisiin kukkiin. Nuput ovat lupaus runsaasta kukinnasta.

Pelargoni rakastaa ravinteita. Istuta pelargonit voimakkaaseen ja lannoitettuun Kekkilä Pelargonimultaan tai Kekkilän Kesäkukkamultaan. Pelargoni on mielellään istutuksissa primadonna. Jos istutat muita kasveja pelargonin seuraan, mieti istutukseen kumppani, joka ei kilpaile samasta kasvutilasta. Pelargoni-istutusta kannattaa lannoittaa kerran viikossa Kekkilän Kesäkukkaravinteella. Kastele säännöllisesti, mutta anna mullan kuivahtaa aina kastelukertojen välissä. Pelargoni kestää paremmin kuivuutta kuin juurilla seisovaa märkyyttä.

pelargoni välimerellinen tunnelma ruukkuistutus

Koralliin vivahtavat Angel Eyes Orange-pelargoni kukkii läpi kesän ja tuuheutuu hyvällä hoidolla pensasmaiseksi. Kukat ovat sirot ja keveät.

heinä ruukkuistutus kesäkukkaideat

Hentohöyhenheinä on keveä ja ilmava koristeheinä, joka tuo kausikasvi-istutuksiin rentoa niittymäisyyttä ja keveyttä.

Täydennyksenä hopeaa ja heiniä

Välimerellinen istutus korostuu, kun sitä täydentää erilaisin lehtikasvein. Hopeaan vivahtava lehtikasvi voi myös rauhoittaa kukkaloistoa. Heinät tuovat rentoutta, hopealehtiset kasvit, kuten kuvan istutuksessa maruna ja hopealehti, valon tuntua ja raikkautta. Tutun hopeavillakon eli hopealehden suurilehtinen lajike, jättihopealehti ’Angel Wings’ kerää katseita erikoisen vaalealla värillä ja kookkailla lehdillä.

jättihopealehti välimerellinen istutus ruukkuistutus kesäkukkaideat

Jättihopealehti ’Angel Wings’ hätkähdyttää lähes valkoisilla, runsaan nukan peittämillä lehdillään. Se on tutun hopeavillakon kestävä, isolehtinen lajike. Jos lehdet paahteessa nuupahtavat, toipuu kasvi vettä saatuaan nopeasti.

huopaitulehti välimeri istutus ruukkupuutarha kesäkukkaideat

Huopaitulehti omaa paksut, nahkeat lehdet, joita suojaa reilu nukkakerros. Näin kasvi haihduttaa mahdollisimman vähän kosteutta ja selviää pitkiäkin aikoja ilman vettä.

Ruukku osana Välimeren tunnelmaa

Välimeren maissa ruukkuina käytetään usein savisia terrakottaruukkuja. Lasittamattomat saviruukut ovat huokoisia, ja multa kuivahtaa niissä helposti. Kasveille kannattaakin varata tarpeeksi suuri ruukku, jossa kasvit viihtyvät hyvin ja jossa on hyvin multatilaa kosteuden ja ravinteiden sitomiseen. Myös lasitetut keramiikkaruukut sopivat tyyliin. Lasitetussa ruukussa kosteus pysyy paremmin kuin lasittamattomassa keramiikkaruukussa. Sijoita ruukkuja asetelmiksi, kokoa ryhmäksi, jolloin vaikutelmasta saat runsaamman. Kukkaistutusten joukkoon sopivat myös viherkasveina kasvatettavat mehikasvit.

loistomehipuu mehikasvi välimerellinen istutus kesäkukkaideat

Loistomehipuu ’Nigrum’ värittyy runsaassa auringossa lähes mustaksi. Varjossa ja vähässä valossa lehdet vihertyvät. Loistomehipuun voi siirtää talveksi kodin viherkasviksi.

mehiruusuke portulakka istutus kesäkukkaideat

Luo saviruukkuun pieni kivikkopuutarha mehiruusukkeella ja portulakalla. Käytä katteena ruukun sävyihin sopivaa Kekkilän Rantakiveä.

Etsi