Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Sitruunaheinä

(Citrongrässläktet)

Cympopogoncitratus

Sitruunaheinä Cympopogon citratus

Sitruunaheinä eli sitruunaruoho on itämaisista keittiöistä tuttu, sitruunan makuinen maustekasvi. Sitruunaruoho on Kaakkois-Aasiasta kotoisin oleva pitkä, monivuotinen, aromaattinen ruoho, jolla on mehevät varren tyvet ja lehdet.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

40-60 cm

Värit:

Vihreät lehdet Vaaleanvihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Sitruunaheinä Cympopogon citratus

Sitruunaheinä on luontaisilla kasvupaikoillaan parimetriseksi kasvava heinäkasvi. Kasvin varret leikataan noin 20 cm mittaisiksi ja ne muistuttavat ulkonäöltään hiukan kevätsipulia tai ohutta purjoa. Lehdet ovat pitkät ja teräväreunaiset. Sitruunaheinän ruusuke on kovien varsien suojassa lähes tuoksuton. Kun uloimmat varret kuoritaan, paljastuu niiden alta pehmeämpi ja sitruuna-arominen sisäosa.

Sekä tuoksu että maku muistuttavat sitruunaa, muttei kuitenkaan sisällä sitrushedelmien hapokkuutta. Sitruunaheinä talvehtii Suomessa ainoastaan sisäkasvina. Talvehtinut sitruunaruoho kasvaa vajaan metrin mittaiseksi hyväntuoksuiseksi heinätuppaaksi.

Sitruunaheinä on trooppinen kasvi, joka tarvitsee paljon valoa ja lämpöä. Kesällä se viihtyy ulkona ruukussa. Kasvi suosii suojaista, aurinkoista paikkaa. Muina vuodenaikoina se on sijoitettava lämmitettyyn viherhuoneeseen tai sisälle. Sitruunaruoho viihtyy hiekansekaisessa mullassa. Kasvimaalla se istutetaan Kekkilä Puutarhamultaan, ruukuissa käytetään Kekkilä Luonnonmukainen yrttimultaa. Taimet istutetaan 25-30 cm välein.

Sitruunaheinää voidaan kasvattaa siemenistä tai taimimyymälöistä saatavista valmiista taimista. Myös vihannesosaston hyväkuntoiset, tuoreet varret juurtuvat, kun heinät laittaa veteen.

Sitruunaheinää kastellaan ja lannoitetaan Kekkilä Luonnonmukaisella lannoitteella tai Kekkilä Kastelulannoitteella keväästä syksyyn. Kasvualustan tulee olla kostea, mutta ei jatkuvasti märkä. Kasvi kestää lievää kuivumista, mutta lämpötila ei saa laskea alle 15 asteen.

Kasvi siirretään sisäkasviksi hyvissä ajoin ennen ilmojen viilenemistä. Keväisin kasvi jaetaan ja istutetaan uudelleen tuoreeseen Kekkilä Luonnonmukaiseen yrttimultaan.

Sitruunaheinää käytetään paloiteltuna maustamaan kalaruokia, keittoja ja patoja. Sitruunaheinä poistetaan ennen ruoan tarjoamista. Hienonnettuna tai jauhettuna sitruunaruoho sopii myös marinadeihin tai maustekastikkeisiin. Sitruunaruoho säilyy jääkaapissa muoviin käärittynä noin 2 viikkoa. Sen voi myös pakastaa joko paloina tai jauhettuna.

Etsi