Hyppää sisältöön
Sipulit ja mukulat

Tähtihyasintit

(Stjärnhyacintsläktet)

Camassia

Tähtihyasintin Camassia kukka Tähtihyasintit Camassia

Tähtihyasintit ovat touko-kesäkuussa kukkivia kauniita, vanhan ajan sipulikukkia. Kirkkaanvihreästä lehtiruusukkeesta kohoaa 50-100 cm pitkä kukkavana, jonka päähän puhkeaa sinisävyinen tai valkoinen, tähkämäinen kukinto.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Sininen Vaaleansininen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tähtihyasintin Camassia kukka Tähtihyasintit Camassia

Pohjois-Amerikasta kotoisin olevan tähtihyasintin eli preeriankynttilän lehdet ovat 50 cm pitkiä ja kapeita. Ajan myötä tähtihyasintit muodostavat tiheitä mättäitä. Vahvoihin kukkavanoihin muodostuu runsaasti tähtimäisiä, ylöspäin suuntautuneita kukkia. Kukinta kestää pari viikkoa. Lehdet lakastuvat pian kukinnan jälkeen.

Isotähtihyasintti kasvaa 70-100 cm korkeaksi ja kukkii kesäkuun lopussa puhtaansinisin tai valkoisin kukin lajikkeesta riippuen. Lajikkeista löytyy myös kermanvalkoinen, puolikerrottukukkainen lajike. Oregonintähtihyasintin kukat ovat vaaleansinisiä. Sinitähtihyasintti on matalahko laji, joka kukkii jo touko-kesäkuussa. Kukkien sävy vaihtelee tummansinisestä valkoiseen. Tähtihyasintit sopivat esim. perennapenkkien keskiosiin.

Tähtihyasintit viihtyvät aurinkoisella ja puolivarjoisella, lämpimällä ja suojaisella kasvupaikalla. Kasvualustan tulee olla runsasravinteinen, keväällä kostea, mutta kesäksi ja talveksi kuivuva multamaa. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta. Sipulit istutetaan alkusyksyllä 10-15 cm syvyyteen, 30 cm välein.

Keväällä tähtihyasintin istutuspaikka kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja versojen noustessa maasta, lannoitetaan Kekkilä Kukkasipuliravinteella. Kuivana keväänä kasvustoja kastellaan.

Kukinnan jälkeen kasvuston annetaan lakastua rauhassa.

Maan jäädyttyä istutuspaikka suojataan Kekkilä Talvisuojalla tai havuilla ja lehdillä talvehtimisen varmistamiseksi. Tähtihyasintteja lisätään sivusipuleista tai siemenistä. Siemenlisäyksessä kuluu 4-5 vuotta ensimmäiseen kukintaan.

Hyvä leikkokukka

Etsi