Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Daalia

(Dahlia)

Dahlia x hortensis

Daalia Dahlia hortensis, ponpondaalia Daalia Dahlia hortensis, lummedaalia Daalia Dahlia hortensis, tarhadaalia Daalia Dahlia hortensis, tarhadaalia punainen Daalia Dahlia hortensis, tarhadaalia pinkki

Tarhadaalia on perinteinen, loppukesällä hehkuvana kukkiva kesäkukka. Daalian lajikekirjo on runsas. Kukinnan muodot vaihtelevat pallomaisista päivänkakkaramaisiin ja värivalikoima kattaa lähes kaikki värit.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-150 cm

Värit:

Punainen Oranssi Tummanvioletti Ruusunpunainen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Daalia Dahlia hortensis, ponpondaalia Daalia Dahlia hortensis, lummedaalia Daalia Dahlia hortensis, tarhadaalia Daalia Dahlia hortensis, tarhadaalia punainen Daalia Dahlia hortensis, tarhadaalia pinkki

Daalialla on pysty ja pensasmainen kasvutapa. Kukinnot ovat yksinkertaisia, puolikerrannaisia tai kerrottuja. Lehdet ovat tummanvihreät, joillakin lajikkeilla tummanpunaiset. Varret ovat paksut ja mehevät. Daalia tunnetaan myös nimillä syyshehku ja joriini. Kukinnon väri voi olla keltainen, lila/violetti, oranssi, valkoinen, punainen ja jopa musta. Lajikkeita on satoja.

Korkeimmat daalialajikkeet kohoavat jopa metrin parin korkeuteen, matalimmat jäävät 20–30 sentin korkuisiksi. Saatavilla on hapsottavia kaktusdaalioita ja pyöreähköjä pompom-ja pallodaalioita sekä lumpeen-, pionin-, orkidean-, vuokon- ja krysanteeminmuotoisia lajikkeita. Pienimmät kukat ovat muutaman sentin kokoisia, suurimmat kasvavat halkaisijaltaan jopa pariinkymmeneen senttiin.

Siemenistä tai pistokkaista kasvatettavia daalioita kutsutaan kesädaalioksi. Ne eivät ole muodostaneet talvetettavaa juurakkoa ja yleensä niitä käytetään vain yhden kesän ajan. Valmiita, kukkia kesädaalian taimia saa puutarhamyymälöistä jo kesäkuussa kukkivina. Kesädaaliat kukkivat myös myöhäiseen syksyyn, pakkasten tuloon, saakka. Lajikkeet ovat matalia, 20-40 cm korkeita ja kukat 5-7 cm kokoisia.

Daalian mukulat istutetaan ruukkuihin maali-huhtikuussa ja siirretään kasvupaikalle kesäkuun puolivälin jälkeen. Istutusväli on lajikkeesta riippuen 30-75cm. Kasvualustaksi sopii runsasravinteinen Kekkilä Puutarhamulta ja ruukuissa Kekkilä Kesäkukkamulta. Kasvualustan tulee olla hyvin vettä läpäisevä.

Rehevän kasvutapansa vuoksi daaliat kuluttavat paljon vettä ja ravinteita. Ruukussa kasvavia daalioita kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti Kekkilä Kesäkukkaravinteella. Korkeaksi kasvavia lajikkeita tuetaan tarpeen mukaan. Kuihtuneet kukat leikataan pois. Heti, kun halla on palelluttanut versot, ne leikataan 10cm:n mittaiseksi. Daalian juurakko talvetetaan 3-10 asteen lämpötilassa turpeeseen varastoituna.

 

Daalia on erinomainen leikkokukka

Etsi