Hyppää sisältöön
Perennat

Tarhakylmänkukka

(Backsippa)

Pulsatilla vulgaris

Tarhakylmänkukka Pulsatilla vulgaris violetti Tarhakylmänkukka Pulsatilla vulgaris valkoinen

Tarhakylmänkukka on kevään ensimmäisiä kukkivia perennoja, sillä sen kukinta saattaa alkaa jo huhtikuussa, lehtien vasta puhjetessa. Kellomaiset, nuokkuvat kukat ovat suuria, vuokkomaisia, violetteja, punaisia tai valkoisia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

15-30 cm

Värit:

Punainen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tarhakylmänkukka Pulsatilla vulgaris violetti Tarhakylmänkukka Pulsatilla vulgaris valkoinen

Tarhakylmänkukka on kangasvuokon lähisukulainen ja koko kasvusto – kukkien sisäosia lukuunottamatta – on karvojen peitossa. Nukkakerros suojelee kasvia ääreisissä olosuhteissa. Tarhakylmänkukalla on mätästävä, tiheäversoinen kasvutapa. Kapealiuskaiset, nukkaiset lehdet ovat himmeänvihreät. Lehdet kehittyvät yhtä aikaa kukkien kanssa. Kukkavarret ovat tanakat. Kasvusto kasvaa 15-30 cm korkeaksi. Huhti-toukokuisen kukinnan jälkeen kehittyvät koristeelliset, hopeanhohtoiset siemenhahtuvat. Laji sopii kivikoihin ja aurinkoisten paikkojen perennaryhmiin.

Kasvupaikan tulee olla aurinkoinen tai puolivarjoinen. Kasvualustan tulee olla läpäisevä, kalkki- ja hiekkapitoinen kuiva tai tuore multamaa. Tarhakylmänkukka kärsii talvimärkyydestä, mutta myös keväisestä kuivuudesta. Sopiva multa istutukseen on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Istutusväli on 25 cm.

Tarhakylmänkukka kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella varhain keväällä. Kasvustoa myös kastellaan tarvittaessa keväällä.

Tarhakylmänkukkaa lisätään siemenistä, sillä paksun ja herkän pääjuuren takia sen jakaminen vaikeaa. Tarhakylmänkukka voi lisääntyä itse siemenistä. Tarhakylmänkukka ei pidä myöskään siirtämisestä.

Elo-syyskuussa kasvustot lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella talvehtimisen parantamiseksi. Maan jäädyttyä kasvusto suojataan Kekkilä Talvisuojalla tai havuilla. Talvisuoja tulee poistaa varhain keväällä, jotta juuristo saa vettä.

Etsi