Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Tataarivaahtera

(Rysk lönn)

Acer tataricum

Tataarivaahtera Acer tataricum

Kestävä ja nopeakasvuinen koristepensas, josta kehittyy monirunkoinen puu. Sen lehti on himmeä ja lähes liuskaton. Rotevakasvuinen ja jäykkäoksainen, kaunispiirteinen oksisto ja hieno syysväritys.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

300-800 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tataarivaahtera Acer tataricum

Pitkäikäinen vaahtera on nuorena jäykän pystyhaarainen, vanhana leveälatvainen ja mutkarunkoinen. Sille tulee korkeutta 3-8 metriä, leveyttä 4-5 metriä. Sen nuoret versot ovat tavallisesti punaruskeat, vanhana runko on harmaanruskea ja veistoksellinen.

Ehyt, vain heikosti liuskainen lehti, on 7-10 cm pitkä.

Kukkii kesäkuussa vasta vanhana yksilönä pienehköllä, kellanvalkealla terttumaisella kukinnolla, joka tuoksuu miedosti. Siivelliset, kuivat lohkohedelmät punertuvat loppukesästä ja pysyvät ruskeutuneina oksilla talven.

Se värittyy syksyllä hienoon keltaiseen tai punertavaan syysväriin. Kasvi on parhaimmillaan yksittäispuuna tai suuressa ryhmässä. Menestyy kasvuvyöhykkeillä I-V.

Viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisella kasvupaikalla. Mitä valoisampi paikka, sitä hienompi on syysväritys.

Se ei ole kovinkaan vaatelias maaperän suhteen, mutta viihtyy parhaiten tuoreessa tai kuivahkossa kasvualustassa. Seisovassa vedessä tai kylmässä savimaassa se ei viihdy.

Se istutetaan Kekkilä Puu- ja pensamultaan tai Kekkilä Puutarhamultaan. Istutusväli on 2-3 metriä.

Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kuivat ja vioittuneet oksat leikataan vasta loppukesällä, aikaisintaan heinäkuussa. Sillä on vaahteroiden tapaan keväällä ja alkukesästä voimakas nestevirtaus, jolloin kasvia ei saa leikata.

Etsi