Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Tuoksuherne

(Luktärt)

Lathyrus odoratus

Tuoksuherneen Lathyrus kukka Tuoksuherneen Lathyrus nuppuja Tuoksuherne Lathyrus

Tuoksuherne eli hajuherne on tunnetuimpia ja nostalgisimpia yksivuotisia köynnöskasveja. Voimakkaasti tuoksuvat kukat ovat vaaleanpunaisia, sinisen-, punaisen-, violetin- ja valkoisen erisävyisiä tai kaksivärisiä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

35-200 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Sininen Vaaleansininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Tuoksuherneen Lathyrus kukka Tuoksuherneen Lathyrus nuppuja Tuoksuherne Lathyrus

Tuoksuherne kasvaa 35-200 cm:n korkuiseksi lajikkeesta riippuen. Sen varsi on rento ja hienokarvainen. Sinivihreät lehdet ovat kärkiosastaan kärhelliset. Pitkävartisissa tertuissa on 1-7 kukkaa. Kukka on 2-3,5 cm:n levyinen. Tuoksuherne on erinomainen kesäkukka ja köynnös kukkatarhan köynnöspyramideihin, seinustoille pergoloihin ja parvekkeelle. Tuoksuherneen voi yhdistää rehevälehtisiin köynnöksiin, sillä sen oma lehdistö ei ole kovin peittävä. Lajikkeista löytyy myös matalia amppelikasviksi ja reunakasviksi sopivia muotoja, kuten ’Bijou’-lajike. Tuoksuherne kukkii heinä-elokuussa. Koko kasvi on myrkyllinen, myös siemenet.

Tuoksuherne viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Kasvualusta saa olla runsasravinteinen, 60-70 cm syvä, tuore ja vettä läpäisevä multa. Sopiva multa ruukku- ja laatikkoistutuksissa on Kekkilä Kesäkukkamulta, avomaalla käytetään Kekkilä Puutarhamultaa. Istutusväli on 10 cm.

Tuoksuherneitä voi kasvattaa itse siemenistä tai valmiista puutarhamyymälöistä saatavista taimista. Esikasvatus aloitetaan huhtikuun lopulla. Sopiva kylvöaika on noin kuukausi ennen istutusta. Siemeniä liotetaan yön yli ja ne kylvetään omiin ruukkuihinsa, suureen ruukkuun voi laittaa useamman siemenen. Ruukut voi täyttää puoliksi Kukkamullalla ja puoliksi Taimimullalla. Näin ravinteet riittävät koko esikasvatuksen eikä taimia tarvitse siirtää vahvempaan multaan. Kylvökset pidetään kosteana ja taimet itävät n. viikossa.

Taimet istutetaan kasvupaikalle yöpakkasvaaran mentyä. Siemenet voidaan kylvää myös suoraan avomaalle toukokuun lopulla tai kesäkuussa, mutta kukinta siirtyy silloin myöhäisemmäksi ja jää lyhyeksi.

Tuoksuherne vaatii aina tuennan, lukuunottamatta amppeli- ja reunuskasvilajikkeita.

Tuoksuherneitä kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan kastelun yhteydessä Kekkilä Kesäkukkaravinteella tai Kekkilä Kastelulannoitteella.

Tuoksuherne kukkii pitkään, kun siemenkodat leikataan pois. Seuraavan kasvukauden siemeniä varten voi jättää kehittymään muutaman palon.

Hyvä leikkokukka

Etsi