Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Tuoksuköynnös

(Doftranka)

Stephanotis floribunda

tuoksuköynnös Stephanotis floribunda Kekkilä

Tuoksuköynnös on valkokukkainen, köynnöstävä huonekasvi. Sillä on tummanvihreät, paksut ja kiiltävät lehdet, jotka muistuttavat posliinikukan lehtiä. Valkoiset, hyvälle tuoksuvat tähtimäiset torvikukat puhkeavat terttuihin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-200 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Talvi

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

tuoksuköynnös Stephanotis floribunda Kekkilä

Tuoksuköynnöksellä on vihreä, sitkeä ja taipuisa varsi, joka tuetaan usein kaareen tai säleikköön. Nahkeat, soikeat lehdet ovat 5-10 cm pitkät, kiiltävän tummanvihreät ja teräväkärkiset. Lehdet ovat pareittain versolla ja parit kaukana toisistaan. Vahamaiset, valkoiset ja tuoksuvat tähtikukat puhkeavat sarjoina latvan lehtihankoihin ja kukkia puhkeaa terttuun kymmenisen kappaletta. Tuoksuköynnös kuuluu valkokukkaisiin, yöllä voimakkaimmin tuoksuviin kasveihin, mutta se tuoksuu päivälläkin. Tuoksu on pehmeän makea. Pölytyksen jälkeen kehittyy kananmunan kokoinen siemenkota. Lakastuneet kukinnot kannattaa poistaa, jottei hedelmä rasita kasvia tarpeettomasti. Kasvin maitiaisneste voi aiheuttaa ihoärsytystä. Tuoksunsa vuoksi kasvia ei suositella allergiakotiin.

Tuoksuköynnös viihtyy ja kukkii parhaiten voimakkaasti valoisalla paikalla, mutta paahteista paikkaa lehdet eivät kestä. Kasvi viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, mutta kukinnan onnistumisen vuoksi se kannattaa sijoittaa viileämpään ja valoisaan paikkaan talveksi. Kasvi on hyvin herkkä kasvuolosuhteiden muutokselle, joten sopivan paikan löydyttyä sille kannattaa antaa kasvurauha. Tuoksuköynnös on herkkä vedolle, lämpötilan muutoksille ja jopa ruukun kääntelylle. Tuoksuköynnös kasvaa parhaiten hiekansekaisessa, ilmavassa ja läpäisevässä kasvualustassa. Sopiva multa on Kekkilä Viherkasvimulta. Mullanvaihto tehdään maaliskuussa joka toinen tai kolmas vuosi. Tuoksuköynnös istutetaan tiukkaan ja tarkasti samaan syvyyteen hieman isompaan ruukkuun.

Kasvukaudella tuoksuköynnöstä kastellaan reilusti. Etenkin kukinnan aikana tasainen kosteus, päivittäinen kastelu ja ahkera sumutus on tärkeää. Liiallinen mullan kuivuminen voi aiheuttaa nuppujen varisemisen. Mullan annetaan kuivahtaa hieman kastelujen välillä. Talvella vettä annetaan vain sen verran, ettei multa kuivu kokonaan. Tuoksuköynnöstä lannoitetaan kasvukaudella kerran viikossa Kekkilä Viherkasviravinteella. Kasvi pitää sumuttelusta.

Paikanvaihtoa, vetoa, ruukun kääntämistä, juuripaakun kuivumista, liiallista märkyyttä ja äkillistä lämpötilan muutosta vältetään, sillä kasvi pudottaa silloin herkästi lehtensä. Lehtien pudotessa köynnöstä ei kannata heittää pois, mikäli versot ovat terveet. Se kasvattaa uudet lehdet ja versoo, kun kasvia sumutellaan ja kastellaan tasaisesti antaen pintamullan kuivahtaa.

Kasvia lisätään latvapistokkaista. Tuoksuköynnöstä voi typistää kasvupisteistä tuuheuden aikaansaamiseksi. Versoon jätetään 2-3 lehtiparia. Vaikka tuoksuköynnös kestää voimakastakin leikkausta, liikaa ei kannata leikata, sillä kukat kehittyvät edellisvuonna kasvaneisiin versonosiin.

Etsi