Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Venuksenkenkä

(Venussko)

Paphiopedilum

Venuksenkenkä Paphiopedilum Kekkilä

Venuksenkenkä on huonekasvina käytettävä orkidealaji, jolla on poikkeuksellisen muotoinen kukka. Yleisimmin tohvelimainen kukka on kirjava ja eri terälehdiltään värittynyt valkoisen, ruskean ja vihreän tai keltaisen sävyillä. Lehdet voivat olla vihreät tai kirjavat. Se on helppohoitoinen orkidealaji

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

25-40 cm

Värit:

Punainen Oranssi Tummanvioletti Limenvihreä Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Venuksenkenkä Paphiopedilum Kekkilä

Venuksenkenkä kuuluu maaorkideoihin ja on kotoisin Aasiasta. Venuksenkengällä on vahamaiset ja nahkeat lehdet, jotka kasvavat ruusukkeena. Kukkavana nousee ruusukkeen keskeltä ja sen päähän avautuu yksi tai vuorotellen useampi kukka. Erikoisen muotoisen kukan terälehdillä on omat tehtävänsä: kukan pussimainen huuli on ansa, johon kukin laji houkuttelee tietyn pölyttäjähyönteisensä. Huulen yläpuolella on eteenpäin kääntynyt terälehti, joka estää sadevettä kertymästä pussiin. Sivuilla on kaksi tavallisesti pitkähköä terälehteä, jotka toisinaan toimivat houkuttimina pölyttäjähyönteisille.  Vahakiiltoiset kukat ovat kooltaan 5-10 cm. Kukat kestävät pitkään.

Venuksenkenkä viihtyy hajavaloisessa tai valoisessa, vedottomassa ja lämpimässä kasvupaikassa. Se ei kestä paahdetta. Lehtien värityksellä on merkitystä paikan valintaan: Kirjavalehtiset lajit vaativat vähäisempää valoa, sillä liika valo saa niiden lehdet vaalenemaan. Tasaisen vihreälehtiset lajit viihtyvät valoisammalla. Vaikka venuksenkengät ovat maaorkideoita, niitä ei tule kasvattaa mullassa vaan ilmavassa kaarnaseoksessa, jossa juuret pääsevät kuivumaan tarpeeksi nopeasti. Tällainen kasvualusta on Kekkilä Orkideamulta.

Kesällä venuksenkengän kasvualusta tulee pitää tasaisen kosteana, ei kuitenkaan märkänä. Helppo tapa riittävään veden saantiin on upottaa orkidearuukku kasteluveteen puoleksi tunniksi. Talvella kasvi saa kuivua lähes kokonaan ennen seuraavaa kastelua ja niitä voi talviöinä pitää viileämmässä paikassa kukinnan edesauttamiseksi, ei kuitenkaan vedossa. Kasvukaudella venuksenkenkää lannoitetaan jokaisella kastelukerralla Kekkilä luonnonmukaisella Orkidearavinteella.

Etsi