Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Viisikki

(Femuddingssläktet)

Pentas lanceolata

Viisikki Pentas lanceolata

Viisikki eli tähtipensas on yksivuotinen ruukkukukka, jota käytetään sekä kesäkukkana että huonekasvina. Puolipyöreissä kukinnoissa on paljon pieniä, tähtimäisiä kukkia, joiden väri vaihtelee helakanpunaisesta vaaleanpunaiseen, lilaan ja valkoiseen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

15-40 cm

Värit:

Punainen Ruusunpunainen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Viisikki Pentas lanceolata

Kasvi on vahvakasvuinen ja rehevä, pensasmainen ruukkukukka. Se kasvaa 15-40 cm korkeaksi. Vastakkaiset, teräväkärkiset lehdet ovat 4-5 cm leveät ja 10-12 cm pitkät ja lehtisuoniurat näkyvät selvästi. Tiiviissä kukinnoissa on runsaasti kukkia ja ne ovat 5-terälehtisiä. Teriön torvi on 3 cm pitkä ja kukka n. 1 cm levyinen. ’New Look’- lajikkeella on punaiset kukat, joissa on keltainen keskusta. Viisikki kukkii toukokuusta syyskuuhun vuoden. Viisikki sopii ruukkuistutuksiin, kukkaryhmien reunuskasviksi ja huonekasviksi.

Viisikki viihtyy valoisassa tai puolivarjoisessa kasvupaikassa, mutta ei pidä paahteesta. Mullaksi sopii ilmava ja runsasravinteinen Kekkilä Kesäkukkamulta tai Kekkilä Kukkamulta. Taimien istutusväli on 20-30 cm.

Viisikkiä kastellaan tasaisesti, pintamullan on annettava kuivahtaa. Kasvi kärsii märkyydestä. Kasvi pitää kalkittomalla vedellä kastelusta, joten kesäisin sille kannattaa hyödyntää sadevettä. Kukinnan jälkeen parin kuukauden lepokausi ja varovainen kastelu. Sumutetaan usein lehtien alapinnoille. Kasvia lannoitetaan kasvukaudella Kekkilä Kesäkukkaravinteella tai Kekkilä Kukkaravinteella joka toinen viikko.

Viisikki talvehtii huoneenlämmössä, mutta viihtyy paremmin talven 15 asteessa ja valoisassa paikassa.

Etsi