Hyppää sisältöön
Perennat

Vuorikaunokki

(Bergklint)

Centaurea montana

Vuorikaunokki_ Centaurea montana kukka Vuorikaunokki Centaurea montana

Vuorikaunokki on suosittu perenna ja olennainen osa perinnepuutarhojemme kukkapenkkejä. Vuorikaunokki on pystykasvuinen, sitkeä, kestävä ja rehevä perenna, joka yleisimmin kukkii syvänsinisin, ilmavin kukin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

30-70 cm

Värit:

Ruusunpunainen Sininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Vuorikaunokki_ Centaurea montana kukka Vuorikaunokki Centaurea montana

Kaunokki kasvaa 30-70 cm korkeaksi ja 40 cm leveäksi. Lehdet ovat leveän suikeat, tumman harmaanvihreät, pitkänomaiset ja niitä on varressa runsaasti. Varsi on haaraton. Varren päässä on kookas kukkamykerö ja siniset, vaaleanpunaiset tai valkoiset laitakukat lajikkeesta riippuen. Keskusta on punertava. Se kukkii kesä-heinäkuussa. Kasvi lisääntyy suikertavalla juurakolla. Suomessa sitä tapaa paikoin myös viljelykarkulaisena.

Erittäin talvenkestävä perinneperenna viihtyy aurinkoisella tai lievästi varjoisalla paikalla. Aurinkoisella paikalla se kukkii runsaimmin. Se on vaatimaton maanlaadun suhteen, se voi olla kuiva tai tuore, keski- tai runsasravinteinen, hiekkapitoinen ja kalkittu. Märässä ja tiiviissä maassa se ei viihdy. Se istutetaan Kekkilä Puutarhamultaan tai Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 30 cm.

Keväisin kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Lannoitus pidetään kohtuullisena, sillä kasvi lamoaa liian ravinteikkaassa maassa eli saattaa vaatia tuennan.

Kukinnan jälkeen kukkavarret voi leikata pois, jolloin kukinta uusiutuu loppukesällä.

Kasvi leviää siementämällä ja maanalaisten rönsyjen avulla. Vuorikaunokkia lisätään jakamalla mieluiten keväällä.

Hyvä leikkokukka ja perhoskasvi.

Etsi