Hyppää sisältöön

Istutusohjeet: Nurmikon perustaminen ja hoito

Nurmikko kannattaa perustaa keväällä tai syksyllä. Oikealla hoidolla viheralueiden nurmet pysyvät hyvässä kunnossa.

Nurmikko kannattaa perustaa huolellisesti alusta lähtien. Näin se kasvaa hyvin eikä vaadi jatkuvaa korjailua.

Perusta oikeaan aikaan

Perusta nurmikko keväällä tai syksyllä. Nurmikon voi perustaa myös kesällä, mutta silloin on varauduttava erityisen säännölliseen kasteluun. Parhaan tuloksen saa tekemällä kylvön syksyllä, jolloin itävä nurmikko saa hyvin kosteutta ja kehittyy melko vahvaksi seuraavana keväänä. Jos haluat nopeammin käyttövalmiin nurmikon, voit kylvön sijaan asentaa siirtonurmikon tiivistetyn kasvualustan päälle.

Pohjamaa

Muotoile pohjamaa ja salaojita se tarvittaessa. Huomioi, että pohjamaassa on riittävästi kaltevuutta, ja ettei siihen jää painanteita. Näin vesi ohjautuu haluttuun suuntaan tasaisesti.

Levitä kasvualusta tasaisesti. Noin 20 cm paksuinen kerros tiivistettynä on sopiva kasvualustapaksuus nurmikolle. Rinteisiin ja paahteisiin paikkoihin suosittelemme tätäkin paksumpaa kerrosta. Puistonurmikoille ja korkeamman kunnossapitoluokan nurmialueille suosittelemme kasvualustaksi Kekkilä Nurmikkomulta PLUS -tuotetta. Kotipihan nurmikolle kasvualustaksi sopii parhaiten Kekkilä Istutusmulta PLUS, joka sisältää enemmän orgaanista ainesta ja kestää kuivuutta hieman paremmin.

Peruslannoitus. Sekoita pintamaan sekaan NPK-lannoitetta pakkauksen ohjeen mukaan (esim. Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS+ 1-2 l/m3). Jos lannoite laitetaan vain pintalevityksenä sekoittamatta maahan, lannoita miedommin (esim. Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS+ 2,5-3 l/100m2 ja varaudu ylimääräisiin lisälannoituksiin kasvukauden aikana. Kekkilän PLUS- ja LAN-kasvualustat ovat valmiiksi lannoitettuja ja kalkittuja, eivätkä ne tarvitse lisälannoitusta tai kalkitusta nurmikon perustamisvaiheessa.

Kylvö

Tasoita kasvualusta ja jyrää se tiiviiksi. Tarkista, ettei pintaan jää painanteita, sillä tasainen nurmikko on paremman näköinen ja helpompi hoitaa. Jyrätyn kasvualustan tulee kestää kevyttä kävelyä. Kylvä tarkoitukseen sopivaa nurmikon siemenseosta noin 2–3 kiloa/100 m².

Suosittelemme seoksia, joissa on noin 5 % yksivuotista raiheinää. (Lue artikkeli: Nurmikon siemenseokset ja sopivan siemenseoksen valinta >>) Sekoita siemenet pintamultaan kevyesti haravalla. Jyrää vielä kerran, näin siemenet kiinnittyvät kasvualustaan, saavat tasaisemmin kosteutta ja itävät varmemmin. Kasvualustan pinnan tasaisuus ja sopiva tiiviys ovat tärkeitä myös siirtonurmikolle. Asenna siirtonurmikko yleisten ohjeiden mukaisesti.

Hoida oikein

Varmista riittävä kosteus. On tärkeää, ettei nurmikko pääse kuivumaan itämisvaiheessa tai kesähelteellä. Maan ollessa kuiva, kastele sadettamalla 5–6 tuntia vuorokaudessa. 1 mm sademäärä kastelee noin 1 cm maata. Mullan tulee kastua koko paksuudeltaan, sillä pintakastelu tekee nurmikosta pintajuurisen ja aran kuivumiselle poutakausina. Nurmikko kestää kuivuutta sitä paremmin, mitä paksumpi multakerros on. Siirtonurmikkoa on kasteltava 2 viikkoa päivittäin juurtumisen varmistamiseksi, aluksi useammin ja välejä harventaen.

Leikkaa nurmikko ensimmäisen kerran sen ollessa noin 10 cm korkea. Jos kylvökselle kasvaa rikkakasveja, on ne hyvä leikata ruohonleikkurilla ennen kuin ne kasvavat liian korkeiksi tai ehtivät kukkia. Yksivuotiset rikkakasvit eivät kestä leikkausta ja häviävät kasvustosta ilman muita toimenpiteitä.

Ensimmäisillä leikkauskerroilla ruohonleikkurin terä kannattaa säätää ylimmälle tasolle, jotta nurmiheinät eivät vioittuisi liian varhaisesta matalasta leikkauskorkeudesta. Varmista, että leikkurin terä on teroitettu, sillä tylsä terä voi repiä kasvuston irti juurineen. Monivuotisia rikkakasveja voi kitkeä mekaanisesti tai torjua tarkoituksen sopivalla kasvinsuojeluaineella.

Nurmialueiden lannoitus

Lannoitussuositus

Levitä lannoitteet aina mahdollisimman tasaisesti ja kastele lannoittamisen jälkeen, jos ei sada. Näin lannoite ei aiheuta polttovioituksia nurmen pintaan.

  • Kylvönurmikko kevätkylvönä ja siirtonurmikko kevätasennuksena: PK-lannoitus elokuun aikana, seuraavalla kasvukaudella normaali hoitolannoitus keväästä alkaen.
  • Kylvönurmikko syyskylvönä: Seuraavan kevään ensimmäinen lannoituskerta keskikesällä, typpipitoisella lannoitteella valmisteen ohjeiden mukaisesti. Elokuun aikana annetaan syyslannoite valmisteen ohjeiden mukaisesti.
  • Siirtonurmikko syysasennuksena: Lannoita keväästä alkaen normaalin hoitolannoituksen mukaisesti.

Hoitolannoitus

Nurmikko tarvitsee vuosittaisen hoitolannoituksen.

  • Kevätlannoitus tehdään toukokuussa typpipitoisella (N) hoitolannoitteella. Levitä lannoite keväällä vasta mahdollisen kevätpuhdistuksen jälkeen, ettei lannoite lähtisi haravointijätteen mukana.
  • Kesälannoitus tehdään tarpeen mukaan keskikesällä joko typpi (N)- tai NPK-lannoitteella valmisteen ohjeiden mukaisesti.
  • Syyslannoitus: Syksyllä nurmikko hyödyntää fosforia (P) ja kaliumia (K). Elokuun aikana PK-lannoitus.
  • Ylläpitokalkitus on hyvä tehdä 1-2 vuoden välein Kekkilä Rakeinen kalkilla tai muun kalkitusaineen käyttöohjeen mukaisesti. Kalkin käyttö edistää myös juuriston ravinteiden ottoa.

Nurmikon ylläpitohoito on tärkeää. Haravoi nurmikko varhain keväällä puhtaaksi kuolleesta kasvustosta. Voit lisätä Kekkilä Nurmikon hoitomulta PLUS:aa tai karkeaa hiekkaa nurmikon pintaan edistämään nurmikon kasvua ja parantamaan kilpailukykyä sammalta vastaan. Leikkaa nurmikko melko lyhyeksi kasvukauden päätyttyä. Haravoi paksut lehtikerrokset pois nurmikolta ennen talventuloa.

 

Kekkilä Nurmikkolannoite käytösssä

Nurmikon ongelmat

Mistä johtuu, että nurmikko ei idä? Lue lisää usein kysyttyä osiosta >>  Miksi nurmikolla on laikkuja tai se kasvaa epätasaisesti? Lue lisää apua ongelmatilanteisiin -osiosta >>

Kasvualustojen rakennekuvat – nurmikot

Kekkilä Nurmikkomulta PLUS -rakennekuva

Kekkilä Erikoismulta LAN Urheilunurmi -rakennekuva

Rakennekuvat-kasvualustat nurmikoilleEtsi