Hyppää sisältöön

Katteilla tuet maaperän hyvinvointia

Katteiden käyttäminen on erinomainen tapa pitää huolta maaperän hyvinvoinnista.

Kattaminen on maanparannusta, jossa orgaanista materiaalia lisätään istutusalueiden pintaan. Katteina voi käyttää erityyppisiä orgaanisia materiaaleja, kuten kuorta, haketta, ruohoa, kompostia tai vaikkapa olkea.

Katemateriaali on ilmavaa ja lämpöä eristävää. Keväällä kate levitetään vasta, kun maa on lämmennyt. Näin et eristä kylmää ja huurretta juurivyöhykkeelle.

Ilmava ja karkea katemateriaali suojaa parhaiten rikkaruohoja vastaan, hajoaa hitaammin ja kestää siten pidempään. Hienojakoinen materiaali, kuten viherkomposti, ruohojätteet tai vastaavat, maatuvat nopeammin ja lisäävät kasvien ravintoa nopeammin, mutta niitä on lisättävä useammin.

Puiden runkojen, pensaiden ja perennojen väliin riittää 5–10 cm katetta. Vältä kuitenkin levittämästä katetta suoraan pensaiden ja puiden tyvelle: hautova kosteus rungolla voi altistaa puuvartista kasvia esimerkiksi sienitaudeille.

Katteiden käytöllä on monia hyötyjä

  • Kosteuden haihtuminen maan pinnalta hidastuu ja kastelun tarve vähenee.
  • Kate suojaa maan pintaa sateen tai kastelun aiheuttamalta tiivistymiseltä ja kuorettumiselta.
  • Kate suojaa maaperää auringon ja tuulen aiheuttamalta kuivumiselta ja eroosiolta.
  • Kate lisää humuksen määrää maaperässä, mikä puolestaan on ravintoa maaperän mikro-organismeille ja parantaa kasvien ravinteiden saantia.
  • Kate estää rikkakasvien siementen itämistä.
  • Maan pinta näyttää hyvin hoidetulta.

Etsi

Kysy puutarha-asiantuntijalta

Mietityttääkö jokin kotipuutarhanhoidossa tai Kekkilän tuotteiden käytössä?

 

Vieraile kysymyspalstalla