Hyppää sisältöön

Kova talvi Lukutorin kiusana

Espoon Suurpellon asuinalueelle valmistui viime vuonna viihtyisä Lukutori. Torin rakentaminen toteutettiin päästöttömän työmaan kriteerein. Materiaalivalinnoissakin minimoitiin hiilipäästöt. Lukutorin puiston vesiä hallitaan luonnollisilla hulevesirakenteilla.

Puiston rakentaminen ja ensimmäinen kesä sujuivat hyvin. Viime talven pakkanen ja jääpeite kurittivat kuitenkin kasvillisuutta.

– Suuri osa perennoista ja muutama puukin kuoli. Ne korvattiin uusilla, mutta puisto ei ollut viime kesänä aivan yhtä hienossa loistossa kuin edellisenä, Lukutorin takuuaikaisen hoidon valvonnasta vastaava puutarhuri Kristiina Torikka Espoon kaupungilta kertoo.

– Kaksi edellistä kesääkin ovat olleet kuivuutensa vuoksi melko vaativia. Puistoa on jouduttu kastelemaan paljon. Ensimmäisenä kesänä puiston kasvillisuus oli todella hienossa kunnossa ja ihmiset viihtyivät siellä hyvin.

Lukutorin takuuaikaisesta hoidosta vastaa ensi kesään saakka puiston rakennustyöt urakoitunut VRJ Etelä-Suomi Oy.

Kekkilä toimitti Lukutorille kasvualustat niin nurmikoille kuin perenna-altaisiin. Biosuodatusrakenteiksi tarkoitetuissa kantavissa kasvualustoissa on sepeliä, kompostimultaa ja biohiiltä. Karkeat kasvualustat läpäisevät hyvin vettä, mikä on ollut haaste kuivina kesinä. Kasvien lisäksi biohiilikin tarvitsisi aluksi runsaasti kosteutta, jotta sen vesi- ja ravinnehyödyt pääsisivät kunnolla esille.

– Hulevesikasvualustoissa saisi olla enemmän orgaanista ainesta. Se helpottaisi kasvillisuuden hoitoa vähentämällä kastelun tarvetta, Torikka ehdottaa.

Espoon Lukutorilta ja muistakin biosuodatuskohteista saatujen kokemusten perusteella esimerkiksi Helsingin Kuninkaantammen biosuodatusrakenteisiin lisättiin runsaasti Istutusmultaa.

Lukutorin istutukset olivat hyvävointisia loppukesällä 2021.

Teksti: Markku Pulkkinen
Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kaipaatko tietoa hulevesikasvualustoista?

Ilmoittaudu webinaariin: Kasvualustat hulevesien hallinnassa >>

Etsi