Hyppää sisältöön

Leppoisa ja vehreä lähipuisto

Sammakkolammenpuisto Kuopiossa nousi uuteen kukoistukseensa viime vuonna. 50-vuotiaasta puistosta tuli puijonlaaksolaisten sinivihreä keidas.

Kohde: Sammakkolammen puisto
Missä:  Puijonlaakso, Kuopio
Erityistä: 50-vuotias puisto uudistettiin ja avattiin käyttöön kesällä 2022. Sammakkolampea ympäröi puistoraitti, jonka varrella on monen tyyppisiä toiminnallisia alueita ja kasvillisuusalueita.
Istutusalueilla käytetyt tuotteet: Kekkilä Istutusmulta PLUS, Kekkilä Männynkuorikate ja Kekkilä Turveharkko. Puolet puiston kasvualustoista valmistettiin paikan päällä olleista maa-aineiksista.

Kuopion kuuluisat ulkoilualueet sijaitsevat Puijon Tornin ympäristössä. Uudistettu Sammakkolammenpuisto liittyy ulkoilureittien kautta Puijon mäen ja luonnonsuojelualueen maastoihin ja palvelee Puijonlaakson kaupunginosan 7 000 asukasta.

Kuopion kaupungin suunnitteluhortonomi Sirpa Nieminen on iloinen, kun hieman kulunut puisto saatiin kunnostettua.

Lopputulos on todella hieno niin kaupunkilaisten kuin toteuttajienkin mielestä.

– Meillä oli useita asukkaiden kuulemistilaisuuksia vuonna 2018 samassa yhteydessä, kun Puijonlaakson keskuksen asemakaavatyö tuli vireille. Sitä ennenkin oli jo kerätty ideoita puiston uudistamiseksi. Vuosien kuluessa monet muut hankkeet ajoivat Sammakkolammen edelle, mutta nyt lopputulos on todella hieno niin kaupunkilaisten kuin toteuttajienkin mielestä. Puiston käyttö on suorastaan räjähtänyt kasvuun, mutta ruuhkan tuntua ei silti ole, Nieminen kuvailee.

Toden totta, silmä lepää nyt monimuotoisessa puistossa. Hieman rämettyneen mielikuvan herättävästä nimestään huolimatta Sammakkolampi on hiekkarantoineen uimareiden ahkerassa käytössä. Uimarannan lähistölle rakennettiin ulkokuntosali ja lasten leikkipaikka. Koirapuistokin löytyy.

Puistossa on laajat käyttönurmet oleskeluun mutta niiden lisäksi myös paljon monimuotoista kasvillisuutta. Kuuden hehtaarin alueelle mahtuu monen tyyppisiä kasvillisuusalueita ihmisten ihasteltaviksi.

– Jätimme alueelle tarkoituksella myös rantapensaikkoa hyönteisille ja vesikasvillisuutta kaloille ja muille vesieläimille.

Alueelle mahtuu monen tyyppisiä kasvillisuusalueita ihmisten ihasteltaviksi.

Kaupunki on järjestänyt asukkaille opastettuja kierroksia, joilla on kerrottu puiston kasvilajeista ja suunnitteluratkaisuista. Niittyalueelle on myös pysytetty kolme opastaulua, joissa kerrotaan niityn kehityksestä ja kylvetyistä niittykukista.

Nieminen on ihastunut erityisesti dynaamisiin perennaistutuksiin.

– Ihmiset liikkuvat puistossa kuulemma senkin vuoksi, että haluavat nähdä, mitä kasveja on puhjennut kukkaan edellisenä yönä. Saimme yhdeltä innokkaalta harrastajalta ison määrän pioneja istutettavaksi puistoon, Nieminen iloitsee.

Elämyslaituri ja onkimiskiviä

Sammakkolammenpuiston toteutussuunnitelmasta vastasivat Marja Oittinen ja Teo Rinne Sitowise Oy:stä. Hekin ovat tyytyväisiä lopputulokseen.

– Puiston suunnittelussa ja toteutuksessa huomioitiin kaikki käyttäjäryhmät. Alueet jakautuvat selkeästi toiminnallisiksi alueiksi ja rauhoittumisen paikoiksi. Itse pidän eniten uudesta alppiruusupuistosta kaarisiltoineen, Oittinen kertoo.

Teo Rinne sanoo, että suunnittelun lähtökohtana oli alueen oma kasvillisuus ja alueelliset erityispiirteet.

– Kasvilajien valinnassa huomioitiin myös kaupungin omalla taimitarhalla kasvaneet puut. Hoitovapaisiin dynaamisiin istutuksiin valittiin yli 50 kasvilajia. Dynaamisten istutusalueiden kehittyminen vaatii muutaman vuoden, Rinne muistuttaa.

Kaupungin Savisaaren taimiston lakkauttamisen vuoksi reilun kahdenkymmenen puulajin joukossa on joitain harvinaisempiakin lajeja, kuten kanttarellikoivuja, katsuroita ja japaninpihlajia. Puistossa kasvaa myös omena- ja luumupuita, herukkapensaita ja tyrniä.

Kasvualustat on räätälöity erikseen jokaiselle alueelle. Noin puolet kasvualustasta saatiin paikan päällä olleista ja seulotuista maa-aineksista. Kekkilä toimitti Kuopion multa-asemaltaan lisäksi istutusmultaa, männynkuorikatetta ja istutusalueita rajaavia turveharkkoja.

Sitowisestä kasvualustoja oli suunnittelemassa Anu Riikonen. Dynaamisten istutusten suunnittelusta vastasi Aino Karilas.

Puisto täydentyy ensi kesänä lammen pohjoispäähän rakennettavalla elämyslaiturilla. Kävelyyn ja oleskeluun tarkoitettu laituri ylittää pienen lahden. Lampeen on tuotu kaupungin varikolta myös onkimiskiviä.

Lammen ympäri kulkee täysin esteetön, talvikunnossapidettävä ulkoilureitti. Talvisin lammen voi kiertää latua pitkin. Läheisen koulun toiveesta puistoon rakennettiin myös tulisija.

Puistovalaistuksen toiminnallisuuteen ja elämyksellisyyteen panostettiin käyttämällä puupylväisiin asennettujen perusvalaisimien lisäksi erikoisvalaistusta, muun muassa gobo-valoja ja puiden kohdevaloja. Valaistuksen suunnitteli valotaiteilija Anssi Mäkinen.

Ainoaksi miinuspuoleksi puistokokonaisuuteen jäi lammen länsirannan yli kulkeva voimalinja. Sitä ei Fingridin mukaan ollut mahdollista siirtää.

Sammakkolammenpuiston saneeraus tulee elämyslaituri mukaan luettuna maksamaan kaupungille noin kaksi miljoonaa euroa. Puiston rakennustyöt toteutti kaupungin kokonaan omistama Mestar Kuopio Oy.

Artikkeli on ilmestynyt Vehreä-lehdessä 02/2023

Kuvat: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Teksti: Markku Pulkkinen

Lisätietoa:

Kuopio 2022, Sammakkolammen puiston yleissuunnitelma

Etsi