Hyppää sisältöön

Miten voimme varautua tulviin ja rankkasateisiin?

Kesä 2018 oli poikkeuksellinen. Kärsimme pitkään jatkuneesta kuivuudesta, mutta sen lisäksi saatiin voimakkaita rankkasateita, jotka koettelivat kaupunkien hulevesiverkostoja. On selvää, että ilmastonmuutos tuo jatkossakin ääri-ilmiöitä ja sademäärät tulevat vain kasvamaan.

Uudet ratkaisut tulvariskien hallintaan ja vehreämpään kaupunkiympäristöön

Viherympäristöliiton pääsihteerin Seppo Närhen mukaan hulevesirakenteiden suunnittelu alkaa olla vakiokäytäntö uusilla alueilla, mutta myös valmiissa kaupunkiympäristössä voidaan löytää ratkaisuja ehkäisemään haittavaikutuksia. Mitä enemmän kaupungissa on vihreää esimerkiksi kattopuutarhojen, korttelipihojen ja katupuiden muodossa, sitä enemmän sadevesiä sitoutuu kasvien käyttöön. Kattopuutarhoissa voidaan sadevedet kerätä tankkeihin ja käyttää vesi kasteluun.

– Sadevesiä voidaan hyödyntää myös kaupunkikuvaa elävöittävänä elementtinä esimerkiksi tekemällä pienimuotoisia kanavia tai hulevesikosteikkoja. Katuja kunnostettaessa voidaan katurakenteisiin sijoittaa erilaisia viivytys-, imeytys- tai suodatusrakenteita, listaa Ylen haastattelema Lahden kaupungin vesiensuojelupäällikkö Ismo Malin.

Kerrokselliset kasvualustaratkaisut ovat hyvä esimerkki hulevesien kokonaisvaltasiesta hallinnasta. Kekkilä on kehittänyt uudenlaisen läpäisevän kasvualustaratkaisun, joka auttaa viivyttämään ja imeyttämään hulevesiä jo niiden syntypaikalla. Kasvualustan rakenne ehkäisee maan tiivistymistä, jolloin esimerkiksi liikennealueille voidaan istuttaa monipuolista kasvillisuutta ja hyödyntää vaikkapa keskikaistat hulevesien imeyttämiseen. Kasvualustan rakenne viivyttää hulevesiä ja tasaa tulvahuippuja, ja näin hulevesiviemärien mitoitus riittää aiempaa paremmin.

Ruotsissa läpäiseviä kasvujalustoja käytetään jo laajasti ja olemme saaneet paljon hyödyllistä tietoa ja kokemuksia sisaryhtiöltämme Hasselfors Gardenilta.

Tekninen tuotepäällikkömme Paulina Nyberg kertoo videolla lisää läpäisevän kasvualustan ominaisuuksista ja käytöstä.

 

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.