Hyppää sisältöön

Helli kotisi viherkasveja

Kauniit viherkasvit täydentävät kodin ilmettä ja ovat osa sisustusta. Huonekasvit tuovat vehreyttä ja elinvoimaa kotiin – ne ovat silmäniloa ja antavat tilaan raikasta energiaa. Kun hoidat ja hellit kasviystäviäsi sopivilla tuotteilla säännöllisesti kasvit pysyvät tyytyväisenä ja palkitsevat rehevällä kasvullaan.

Teksti ja kuvat: Hilla Stenlund / Hilla’s blog

Sisusta viherkasveilla

Kauniit viherkasvit täydentävät kodin ilmettä ja ovat osa sisustusta. Huonekasvit tuovat vehreyttä ja elinvoimaa kotiin – ne ovat silmäniloa ja antavat tilaan raikasta energiaa. Tutkimusten mukaan viherkasvit voivat parhaimmillaan lievittää stressiä, kun ne tuovat sisätilaan pienen palan luontoa ja vihreyttä mukanaan. Sisätilojen viherkasveja voi pienessä määrin verrata luonnossa liikkumiseen – molemmat rauhoittavat ja tukevat hyvinvointiamme. Huonekasvien parantavan ilmanlaatua tuottamalla happea ja haihduttamalla ympäristöön kosteutta lehdistään.

Me asumme tällä hetkellä kompaktissa paritalossa, jonka asuinneliöt eivät taivu siihen, että meillä olisi isoja ja kookkaita viherkasveja kodissamme. Ainakaan kovin montaa, tai muuten menee viidakoksi. Isot huonekasvit näyttävät kyllä upeilta, mutta vaativat riittävästi tilaa ympärilleen. Sen sijaan suosin kodissamme keskikokoisia ja pieniä viherkasveja, joiden paikkoja voi vaihdella osana sisustusta. Useimmiten viherkasvit ovat ruukuissaan makuuhuoneemme isojen ikkunoiden edessä hyllyllä. Siellä maksimoin niille luonnonvaloa talvikuukausina.

Viherkasveja löytyy moneen lähtöön ja lajikkeiden kirjosta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

Pienistä ja keskisuurista viherkasveista saa kauniita asetelmia hyllyille ja lipaston päälle. Vihreät elementit tuovat elinvoimaa sisustukseen. Olen aina ihaillut vanhojen talojen ikkunalautoja, joille voi asetella huonekasveja kodikkaasti vieri viereen. Viherskasvi WC:ssä tai kylpyhuoneessa tuo mukavaa piristystä ja vähän spa-tunnelmaa. Viherkasvit sopivat hyvin myös lastenhuoneisiin tai eteiseen toivottamaan tervetulleeksi.

Marraskuun pimeys, ja ehkä joiltain osin puutteellinen hoito, vei voimat parilta viherkasvilta kuluneen syksyn aikana, mutta niiden tilalle olen hankkinut uusia. Ajatuksen tasolla olisi upeaa, että viherkasvit saisi säilymään vuosia hyväkuntoisina, mutta ei siihenkään maailma kaadu, jos välillä joku kasvi näivettyy. Tilalle voi hankkia uuden. Tärkeintä kasvien hoidossa on mielestäni tekemisen ilo, kokeileminen ja oppiminen. Kaupan päälle saa vihervoimaa ja kauneutta kotiin.

Asettele viherkasveja hyllyille ja ikkunalaudoille kokonaisuuksiksi. Erityisesti pienenä pysyvät lajikkeet sekä riippuvat kasvit ovat kauniita sirojen hyllyjen päällä.

Miten kasveja hoidetaan talvikaudella?

Syksyn ja talven pimeä aika on viherkasvien lepoaikaa. Talven lepokaudella viherkasvit siirretään kodin valoisimmalle ikkunalle tai mahdollisuuksien mukaan lisävalon alle kasvivalon läheisyyteen. Lepokaudella viherkasvien kastelua ja lannoittamista vähennetään, sillä kasvi ei tarvitse niitä yhtä paljon kasvun ollessa hitaampaa. Lannoitteen sijaan kasveille voi antaa luonnonmukaista Merilevää. 

Kekkilän uutuudet luonnonmukainen Merilevä sekä luonnonmukainen Kasviravinne ovat ravintoa kasveillesi. Lisäksi ilo silmälle suloisissa pakkauksissaan.

Näin kastelet Merilevällä

Kekkilä Merilevä on luonnonmukainen, hajuton ja kasviperäinen lannoituksen lisänä annettava hoitoaine kaikille kodin kasveille. Merilevä tehostaa kasvien ravinteiden -ja vedenottokykyä. Lisäksi se parantaa vastustuskykyä ja lisää kasvien elinvoimaa etenkin pimeänä vuodenaikana.

Tee näin:

 1. Laske vettä kastelukannuun
 2. Lisää Merilevää 3 pumppausta/ litra
 3. Täytä kannu vedellä ja kastele kasvit

Muista myös kasvien suihkuttelu ja sumuttelu

Pölyt kannattaa pyyhkiä kasvien lehdiltä silloin tällöin pois tai viedä ne kokonaisuudessaan suihkuun pesulle puhdistumaan. Puhtaat lehdet auttavat kasveja voimaan hyvin, sillä kasvi ottaa valon lehdillään ja myös ”hengittää” lehtien kautta. Kun lehdet ovat puhtaat, on kasvilla paremmat oltavat ja ne hyötyvät merilevällä tehdystä hoitosumutuksesta.

Merilevähoitosumutuksen annostelu sumutepulloon on 1 pumppaus merilevää 0,5 litraan vettä. Kodin viherkasveja voi sumuttaa usein myös pelkällä vedellä. Kasvin sumuttaminen vedellä lisää ilmankosteutta, mikä on kasveille hyväksi

viherkasvien sumuttelu merileväravinne

Erityisesti trooppisista lähtöisin olevat kasvit rakastavat sumuttelua. Voit sumutella sekä vedellä että Merilevä-liuoksella.

Näin lannoitat viherkasveja

Sisäkasvien kasvukausi käynnistyy valon lisääntyessä helmi-maaliskuussa. Kevät on jälleen oikea aika antaa viherkasveille annos elinvoimaa lannoitteen muodossa. Viherkasvit voivat hyvin, kun niitä lannoittaa. Kasviravinne on kasvien ruokaa, josta ne saavat ravinteet kasvuun ja kukintaan.

Viherkasveja ja ruukkukukkia lannoitetaan joka viikko kasvukaudella maalis-lokakuussa ja lepokaudella kerran kuukaudessa. Kaktusten ja mehikasvien ravinnetarve on vähäinen, kerran kuussa keväästä kesään. Kasvit lannoitetaan aina kastelun jälkeen.

Uudet ravinteet kasviystävillesi on helppo annostella pumppupulloista.

Näin lannoitat Kasviravinteella

Kekkilä Kasviravinne on luonnonmukainen, kasviperäinen yleislannoite kaikille kodin kasveille. Kasviravinne on kätevä annostella suoraan pumppupullosta kastelukannuun.

Tee näin:

 1. Laske vettä kastelukannuun
 2. Lisää Kasviravinnetta 3 pumppausta/ litra
 3. Täytä kannu vedellä ja kastele kasvit

Näin käytät Kasviravinnepuikkoja

Kekkilä luonnonmukainen Kasviravinnepuikko on luonnonmukainen ja pitkävaikutteinen yleislannoite kaikille kasveille.

Tee näin:

 1. Ota sopiva määrä ravinnepuikkoja pakkauksen ohjeesta
 2. Kastele multa hyvin
 3. Paina ravinnepuikot mullan peittoon
 4. Uusi lannoitus kolmen kuukauden kuluttua.

Kasveja lannoitetaan vai kasvukauden aikana keväästä alkusyksyyn. Sydäntalvi on vielä sisäkasvien lepoaikaa.

Kekkilän kuluttajien kanssa yhteistyössä kehitetyt uutuuslannoitteet löytyvät kätevistä ja kauniista pumppupulloista, mutta parasta niissä on helppokäyttöisyys: sama lannoite sopii kaikille kasveille!

Kekkilän Kasviravinnepuikot ovat käteviä lannoitukseen. Ne vapauttavat tasaisesti ravinteita ja sopivat erityisesti sellaisille kasveille, joita kastellaan harvemmin. Puikkojen avulla lannoitus hoituu ilman kasteluakin.

Istuta viherkasvit uuteen multaan ja ruukkuun

Uusi huonekasvi kannattaa istuttaa sopivaan multaan ja isompaan ruukkuun mahdollisimman pian. Kasville tarvitaan isompi ruukku, jos vanha ruukku on täynnä juuria. Yleensä mullanvaihto tehdään kerran vuodessa.

Kekkilän Viherkasvimulta on viherkasveille parhaiten sopivaa multaa, josta kasvit saavat parhaan alustan ja voiman kasvulleen. Ruukun pohjalle laitetaan salaojaksi Ruukkusoraa, jotta ylimääräinen kasteluvesi voi valua ruukun pohjalle, eikä jätä multaa liian märäksi. Altakasteluruukuissa salaojitusta ei tarvita.

Ruukkusoran päälle lisätään kasville sopivaa multaa. Kasteluvara kannattaa huomioida niin, että multapinta asettuu hieman ruukun reunaa alemmaksi. Kasvi otetaan pois vanhasta ruukustaan, enimmät vanhat mullat rapistellaan juuriston ympäriltä pois ja juuristoa voi myös avata hellävaroen.

Sen jälkeen viherkasvi asetellaan uuteen isompaan ruukkuun ja ruukku täytetään uudella mullalla. Istutuksen jälkeen multa kastellaan kauttaaltaan hyvin, jotta multa vielä tiivistyy ja täyttää pienetkin kolot. Lopuksi kasville valitaan kodista sopiva paikka valon mukaan.

Kasvin kastelua jatketaan sen vedenkulutuksen mukaan. Lehtiä sumutellaan ja lannoittaminen aloitetaan vuodenajan ja kasvikohtaisten ohjeiden mukaan

Muista nämä viherkasvien hoidossa:

 1. Kukaan ei elä pelkällä vedellä, ei myöskään huonekasvi. Tähän on helppo ratkaisu: lannoita viherkasveja kerran viikossa kasvukaudella maaliskuusta lokakuuhun. Pimeällä kaudella marraskuusta helmikuuhun riittää lannoitus kerran kuussa.
 2. Uusi viherkasvi kannattaa vaihtaa uuteen multaan ja isompaan ruukkuun, jotta juurilla on tilaa kasvaa.
 3. Kasvien kasvatus ei ole niin vakavaa puuhaa. Joskus se nimittäin sattuu kohdalle, vaikka olisi millainen viherpeukalo tahansa: kasvi kuolee. Tämä ei tarkoita, että vika olisi sinussa. Tarvittaessa sure hetki, sitten hanki uusi kasvi ja yritä rohkeasti uudestaan! Kokeilemalla oppii.

Mielestäni tuo kolmas teesi on jopa kaikista tärkein, koska siitä syntyy tekemisen ilo. Viherpeukaloksi ei kukaan synny, vaan tekemällä oppii. Nautitaan vehreydestä ja viherkasvien hyvää tekevästä voimasta kodeissamme.

Tutustu Hillan Instagramiin @hillasblog sekä blogiin https://www.hillastenlund.com/

 

Etsi