Hyppää sisältöön

Istuta ruusuja ja köynnöksiä

Ruusujen ja köynnöskärhöjen kauneus on lumonnut puutarhoissa jo satoja vuosia. Istuta ruusuja ja köynnöksiä - ja onnistu kukkivien monivuotisten hoidossa.

Jaloruusujen istuttaminen

Riittävän syvälle parannettu ravinteikas, kosteutta pidättävä  multa on edellytys jalo- ja tertturuusujen tai köynnösruusujen menestymiselle. Liian matalaan istutettuna ruusujen jalontamiskohta on altis paleltumiselle. Liian kuivassa puolestaan kasvit saavat helposti vaivakseen kasvitauteja ja tuholaisia.

Laadukas multa suojaa versoja ja silmut paleltumiselta, jolloin ruusu jatkaa kasvuaan ankarammankin talven jälkeen. Useimmat jaloruusut ovat meillä menestymisvyöhykkeensä rajoilla, joten istuttamiseen kannattaa nähdä vaivaa.

Istutus

1. Valitse aurinkoinen, mieluiten syvämultainen kasvupaikka. Kaiva 60-80 cm syvä istutuskuoppa, joka saa etenkin savimaalla olla laakea.

2. Tarkista taimen avulla että ruusun taimen jalontamiskohta jää 10- 15 cm syvyydelle. Jalontamiskohdalla tarkoitetaan paksunnosta taimen varressa, johon ruusulajikkeen oksa on liitetty.

3. Lisää kuoppaan Perenna- ja ruusumultaa ja pohjamaata yhtä paljon.

Mullan valinta

Kekkilä Perenna- ja ruusumulta on erikoismulta monivuotisten kukkivien kasvien istuttamiseen. Se sopii erityisesti perenna- ja ruusupenkkien perustamiseen ja maanparantamiseen vanhoilla istutusalueilla. Multa sisältää monipuolisen lannoituksen kasvuunlähtöön, ravinteikasta kompostia ja Juurivoima-humusyhdistettä.

4. Kaiva seokseen juuriston kokoinen kuoppa.

5. Asettele taimi ja tarkista syvyys.

6. Kastele istutuskuopan pohja ja lisää parannuttua multaa ja tiivistä juuriston ympäriltä.

Istutuskate

Lannoittava kate istutusalueiden viimeistelyyn

Varmista hyvä kasvuunlähtö

Istutuskate on erinomainen apu uusien taimien hyvän kasvun varmistamisessa. Lannoittava kate varmistaa, etteivät rikkakasvien siemenet pääse itämään, ja kasvaessaan käytä istuttamasi kasvin ravinnevarastoja. Ilman tätä ravinnekilpailua taimet kasvattavat puolet ennemmän versoja ensimmäisenä kesänään.

Kekkilä Istutuskate on uudenlainen lannoittava kate istutusalueille ja perennapenkeille. Kate vähentää myös veden haihtumista ja maanpinnan liettymistä.

Monivuotisten kukkivien kasvien lannoittaminen

Kekkilä Ruusulannoite on veteen sekoitettava erikoislannoite ruusujen runsaaseen kukintaan.

Ruusulannoite

Runsaskukkaiset ja terveet ruusut

 

Ruusuja ja perennoja kannattaa lisälannoittaa, koska hyvin ravituilla kasveilla on parempi vastustuskyky tauteja, eläintuhoja ja rankkoja säitä vastaan. Lannoittaessa myös kukinta on runsaampaa ja kestää pidempään. Veden mukana annettuna lannoite on heti kasvin käytössä. Lannoita 1 kerta viikossa touko-elokuussa.

 

Kekkilä Ruusulannoite on veteen sekoitettava kastelulannoite. Se auttaa kasvia tuottamaan tukevat versot ja paljon nuppuja. Ruusuja lannoitetaan elokuulle asti.

 

Etsi