Hyppää sisältöön

Huussiratkaisut kuntoon mökillä – Veeran vinkit

Kestävyys on tärkeää myös mökkeillessä, avainasemassa ovat mökin kompostointi- ja huussiratkaisut. Lue bloggaaja Veeran vinkit mökin huussiratkaisuihin sekä kestävään mökkeilyyn.

Myös mökillä kestävyys on tärkeää – huussiratkaisut kuntoon

Meidän ”pienen palan Saimaata” mökkiremontti etenee aikamoista vauhtia ja yksi ensimmäisistä asioista oli laittaa mökin huussiratkaisut ja jälkikompostointi kuntoon, sillä haluamme luonnollisesti mökkeillä mahdollisimman kestävästi. Mökin edellinen omistaja kaivoi maahan käymälän tavarat, joka kauhistutti jo pelkkänä ajatuksena. Löysinkin meille Kekkilän valikoimasta mitä mainioimmat ratkaisut huussiin sekä jälkikompostointiin.

Suomessa on paljon huusseja, joissa on vanhanaikainen saavi-menetelmä, mutta nämä ovat olleet jo tovin kiellettyjä. Otinkin innoissani vastaan huussi-projektin, jossa ajateltiin laittaa koko sisustus uusiksi: maalattiin huussi ulkoa sekä sisältä, vaihdettiin lattiamatto sekä vanha ei-kompostoiva käymälä sai kyytiä.

Olen tosi tyytyväinen lopputulokseen, sillä yhdessä päivässä saatiin muutettua vanha huussi kuin uudeksi. Erityisen ihastunut olen vaaleanpunaiseen seiniin ja vaatimukset täyttävään käymälään. Lempivärini toistuu meidän mökillä monessa eri kohdassa – myös kaikissa tontin rakennuksissa on tänä kesänä vaaleanpunaiset ovet. Maalausprojekti etenee hyvää vauhtia ja ihanaa, että ensimmäinen rakennus eli huussi on valmis.

mökin huussiratkaisut kuivikekäymälä

tyylikäs huussi mökillä

huussiratkaisut kuntoon kuivikekäymälä

 

Oikeanlaisen huussin valinta

Mökin kuivikekäymälän valinnassa on muutama asia, joka kannattaa ottaa huomioon: käyttöaste eli kuinka monta käymälää keskimäärin käyttää (käymälän tilavuus) sekä tarvitseeko sen olla lämpöeristetty (onko mökki talviasuttava vai ei). Valitsin meidän mökille Suomessa valmistetun Kekkilän kompostoivan kuivikekäymälän 100l, sillä tässä oli useampi plussa meidän mökkiä ajatellen: sopiva koko olemassa olevaan huussiin eli sen voi asentaa vaivatta lattian päälle, käymälä on kompostoiva, siinä on helppo ja siisti tyhjennys sekä käymälä itsessään on tyylikäs.

Kompostoiva käymälä on meillä ollut käytössä nyt hetken aikaa ja yksi parhaimmista ominaisuuksista on ehdottomasti se, että käymälä on jaettu kolmeen lokeroon, joiden patentoitu kierrätysmekanismi pidentää tyhjennysväliä ja helpottaa hoitoa, sillä jäte tyhjennetään esikompostoituneena. Niin näppärä ja nerokas ratkaisu tyhjennykseen.

Kompostoiva käymälä on myös ekoteko, sillä kun tyhjennämme käymälän Kekkilän puutarha- ja mökkikompostoriin 310l, saadaan siitä ensi kesänä multaa kukkapenkkeihin. Meillä on tämä sama kompostori jo kotona, joten oli selkeä valinta itselle missä kompostoidaan mökin puutarha- ja käymäläjätteet. Puutarha- ja mökkikompostoriin mahtuu todella paljon maatuvaa jätettä ja se on mitä mainioin valinta käymäläjätteen jälkikompostointiin. Lisäksi kompostori sulautuu hyvin vehreään mökkimetsään eikä kiinnitä sen enempää huomioita. Ensi kesänä meillä alkaa mittava mökkipuutarhan perustaminen, joten on aivan mahtavaa, että meillä on pieni oma multatehdas käynnissä jo ensi kesää varten.

 

puutarha- ja mökkikompostori kekkilä

kestävä mökkeily hajusieppo huussivirkistäjä kekkilä

 

Edistä kompostointia oikeilla tuotteilla

Jälkikompostointiin kompostoria sijoittaessa kannattaa muuten miettiä, että se on mahdollisimman lähellä huussia sekä sen ympärillä mahtuu hyvin touhuamaan.  Meidän kuivikekäymälän mukana tuli kätevät irtokahvat lokeroihin, joten käymälää tyhjentäessä on helppo nostaa lokero kerrallaan pois ja kipata kompostoriin jälkikompostoitumaan.

Molempien tuotteiden asentaminen ja käyttö on super helppoa. Kompostoivan kuivikekäymälän käytössä kannattaa käyttää Kekkilän Hajusieppoa ja Huussikompostoijaa. Näiden tehtävä on edistää kompostointia ja vähentää hajuhaittoja. Puutarha- ja mökkikompostorin pohjalle laitoimme reippaasti Kekkilän Kompostikuiviketta ja välillä ajattelimme heittää sekaan myös Kompostivirkistettä. Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö – näillä tuotteilla varmasti onnistuu siinä.

Uutena mökin omistajana kaikki on vähän uuden oppimista, kuten esimerkiksi näissä huussiasioissa. Onneksi Kekkilän nettisivuilta löytyy todella kattavasti tietoa ja olenkin saanut sieltä vastauksen lähes jokaiseen kysymykseen. Linkkaan tähän loppuun kolme hyvää artikkelia, josta on hyötyä varmasti jokaiselle vapaa-ajan asukkaalle:

Seuraavan kerran palataan sitten Kekkilään mökin biojätteen kompostoinnin kera, kunhan meidän kesäkeittiö valmistuu.  Kyllä tämä kestävä mökkeily on vaan niin kivaa! 

tyylikäs huussi mökillä kekkilä

huussiratkaisut kuntoon mökillä

 

Teksti ja kuvat: Veera Kinnunen / @veerapirita

Etsi