Hyppää sisältöön

Näin hoidat nurmikkoasi

Hyvin hoidettu nurmikko kestää kulutusta ja on pihan kaunistus. Nurmikko vaatii säännöllistä hoitoa siinä missä kasvitkin.

Nurmikko tarvitsee kalkkia

Nurmikon kalkitseminen on yhtä tärkeää kuin lannoittaminen. Kalkitseminen vähentää maan happamuutta ja parantaa nurmikon kasvua. Kalkitussa maassa ravinteet ovat helpommin kasvien saatavilla.

Nurmikon kalkitsemiseen käytetään Kekkilä Rakeista kalkkia tai Kekkilä Puutarhakalkkia. Helposti levitettävä kalkki on rakenteeltaan murumainen ja kostea, ja se liukenee nopeasti ja vaikuttaa pitkään.

Lue lisää Nurmikon kalkitsemisesta.

Kekkilä+Puutarhakalkki+kädessä

Miten lannoitan nurmikon?

Nurmikkoa lannoitetaan säännöllisesti. Kekkilä Nurmikkolannoite PLUS+ on riittoisa, tehostettu luonnonlannoite, jota käytetään kotipihojen lisäksi myös esim. golfkentillä. Lannoitteiden typpi (N) kasvattaa nurmen tuuheaksi ja vihreäksi ja kalium (K) parantaa juurtumista ja samalla kuivuuden sekä talvenkestoa. Rautaa sisältävät lannoitteet syventävät nurmikon vihreää väriä.

Lue lisää nurmikon lannoittamisesta.

nurmikon hoito helpot vinkit kekkilä

Nurmikon syyslannoitus

Nurmikkolannoite levitetään nurmikolle mahdollisimman tasaisesti ja kastellaan heti lannoittamisen jälkeen. Kesällä voi tehdä lisälannoituksen, ja kauden lopuksi nurmikolle voi antaa nurmikkolannoitteita tai Kekkilä Syyslannoite Plussaa.

Mitä tehdä sammaloituneelle nurmikolle?

Jos nurmikko on sammaloitunut, niin avuksi käy tehostettu luonnonlannoite Kekkilä Nurmikon sammalsyöjä PLUS+ -lannoitetta. Ne ovat erikoislannoiteita, jotka hävittävät sammaleen ja nopeuttavat samalla nurmikon kasvua. Levittämisen jälkeen nurmikko kastellaan, tai työ tehdään juuri ennen sadetta. Kuivahtanut sammal haravoidaan ja tarvittaessa tehdään paikkauskylvö.

Lue lisää sammalenpoistosta. 

Kuivuneen sammalen voi tarvittaessa haravoida pois, mutta se ei ole vältäämätöntä. Elpyessään nurmikko peitää kuivuneen sammalen.

Nurmikon paikkaaminen

Nurmikon kuoppien ja paljaiden kohtien paikkaaminen: Sekoita säkillinen Kekkilä Kivituhkaa säkilliseen Kekkilä Puutarhamultaa ja haravoi seos nurmikon kuoppakohtiin. Tasoita ja tamppaa tiiviiksi rautaharavalla ja kylvä siemenet. Kastele hyvin, ja jatka kastelua vähintään kolmen neljän viikon ajan.

Nurmikon ilmastaminen

Tiivistynyttä pintamaata voi rikkoa talikolla tai ilmastaa siihen tarkoitetulla laitteella. Näin juuristo saa ilmaa ja ravinteita, ja nurmikko voi paremmin. Ilmastetun nurmikon pintaan voi haravoida Kekkilä Nurmikon hoitomultaa.

Lue lisää nurmikon hoitamisesta.

Helpot vinkit vihreälle nurmikolle osa 3 Miten sammalen sa pois nurmikolta Kekkilä

Etsi