Avoimet terraariot mehikasveille

Avoin terraario eli avoin lasiastia sopii kuiviin oloihin tottuneille kasveille, kuten kaktuksille ja mehikasveille.

Teksti ja styling: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Kaktuksille avoin terraario

Sopivia kasveja avoimeen terraarioon ovat mm. kaktukset ja muut mehikasvit. Avoimessa terraariossa mehikasveja on kasteltava varovaisesti ja maltillisesti. Avoimen terraarion voi myös rakentaa trooppisille kasveille, mutta avoimessa astiassa lehtevät viherkasvit kaipaavat yhtä lailla kastelua kuin ruukussa kasvaessaankin. Toki lasin suojissa niillekin muodostuu hieman muuta huonetilaa kevyesti kosteampi mikroilmasto, ja kastelun tarve voi olla vähäisempi ja kasteluväli pidempi. Kosteus pääsee kuitenkin vapaasti haihtumaan avoimen astian ulkopuolelle

Terraarioiden teossa pienet työvälineet, kuten syömäpuikot ovat hyödyllisiä.
Avoimeen terraarioon soveltuu astia, jossa on suuri suuaukko. Sen avulla ilma pääsee vaihtumana.

Tee itse: Avoin terraario

1 Mieti sopiva astia, jossa on aukko ilman vaihtumisen varmistamiseksi. Suuaukon tulee olla tarpeeksi kookas, jotta sen sisälle mahtuu laittamaan kevytsoran, mullan ja ennen kaikkea kasvit.

2 Levitä astian pohjalle kevytsorasta tai kivistä salaojitus. Suhteuta salaojituskerros suhteessa astian ja kasvien kokoon. Usein pienissä terraarioissa käytetään sentin parin verran kevytsoraa.

3 Lisää kevytsorakerroksen päälle mehikasveille ja kaktuksille tarkoitettu kaktusmulta. Halutessasi voit sekoittaa mullan sekaan myös hieman kevytsorarakeita tai hiekkaa, mikä ilmavoittaa kaktusmultaa entisestään. Voit myös lisätä astiaan hiekkaa ja käyttää kaktusmultaa täsmäistutuksena kasveille.

Pienikokoiset kaktukset ja mehikasvit ovat oivallisia avoimeen terraarioon.

4 Valitse mieleiset kaktukset ja kasvit suljettuun terraarioon. Käytä erityisesti pienikokoisia lajeja ja lajikkeita, joiden multapaakut ovat tarpeeksi pieniä mahtuakseen astian aukosta sisään. Terraariossa ei ole toiveissa rehevää kasvua, joten voi olla hyvä valita myös hitaasti kasvavia kasvivaihtoehtoja. Pääosin kaktukset kasvavat varsin maltillisesti. Sen sijaan tyräkit ja osa opuntioista voi yllättää nopealla kasvulla. Monipuolinen, luonnollisempi vaikutelma syntyy muutamalla erilaisella kasvilla. Käytä mielenkiinnoksi istutuksessa myös eri vihreän sävyjen mehikasvivaihtoehtoja.

5 Kastele keveästi kasvien multapaakut. Istuta taimet lasiastian sisälle. Käytä apuna erilaisia puikkoja, suikkapuikkoa ja viinipullonkorkkia, ruokailuvälineitä tai oikeita terraariopuutarhan työvälineitä.

6 Viimeistele istutus maisemoimalla mullan pinta. Avoimeen terraarioistutukseen sopii katteeksi hiekka, erilaiset kivet ja simpukat. Myös muutama pinjakate tai pieni ajopuunpalanen voi sopia kaktusaavikon tunnelmaan

Avoimen terraarion multapinnan voi maisemoida esimerkiksi hiekalla ja kivillä mieleisekseen.

7 Jos taimet olivat märkiä, älä kastele valmista istutusta. Jos taimet ja kasvualusta ovat kuivat ja kaipaavat kosteutta, kastele todella maltillisesti, esimerkiksi sumuttamalla. Liika kosteus alussa voi pilata terraarion olosuhteet heti alkuunsa.

8 Sijoita mehikasvien avoin aavikkoterraarioistutus valoisalle tai aurinkoiselle kasvupaikalle. Aavikkoistutuksen kasvit nauttivat valoisasta kasvupaikasta, mutta menestyvät kohtalaisen hyvin myös valoisassa hajavalossa.

Kuiviin oloihin tottuneet kasvit on hyvä sijoittaa aurinkoiseen tai valoisaan paikkaan.

Avoimen terraarion hoito

Varo, että kasvit eivät saa liikaa vettä, jotta niiden juuret eivät seiso vedessä ja kärsi hapenpuutetta. Kasveja kannattaa kastella maltilla ja vain sen verran kerrallaan, että vesi ei nouse kevytsorakerrosta korkeammalle. Usein sumuttelu riittää

Which country site would you like to visit?