Istuttamaan! Perennat

Hyvää multaa, elinvoimainen taimi, kuoppa ja vettä – paljon muuta ei istutuspuuhissa tarvita. Kokosimme yhteen helpot ja selkeät istutus ohjeet, joiden avulla takaat parhaat mahdolliset kasvuolosuhteet uudelle taimelle.

Kekkilä Perennojen istuttaminen

Tututu pihasi kasvuolosuhteisiin

Ennen kuin istutat valitsemasi perennan, tutustu lajin ja lajikkeen valo- ja ravinnevaatimuksiin, kukinta-aikaan, kasvukorkeuteen ja leviämisvoimakkuuteen. Valitse kasvupaikka näiden tietojen perusteella.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Luonnostele perennapenkki ennakolta paperille ennen taimiostoksia. Kasvualustan syvyyden tulee olla matalille perennoille 30–40 senttimetriä ja isoille ryhmä- tai yksittäisperennoille 40–60 senttimetriä.

Valmistele penkki istutuskuntoon

Perkaa kasvupaikalta rikkaruohot pois ennen taimien istuttamista, ja paranna maata sekoittamalla siihen runsaasti perennoille ja ruusuille tarkoitettua erikoismultaa tai puutarhamultaa. Eristä perennapenkki nurmikosta ja muista istutuksista juurimatolla tai rajausreunalla.

Istuta kasvit

Istuta matalat kivikko- ja reunusperennat noin 20–30 senttimetrin välein ja voimakaskasvuiset, korkeat lajit 40–50 senttimetrin välein. Istuta taimet samaan syvyyteen kuin ne ovat ruukuissa kasvaneet.

Kastelu on tärkeää

Kastele taimet ennen istuttamista ja vielä uudelleen, kun taimet on istutettu penkkiin. Levitä perennojen juurelle keväisin kerros ravinteikasta katemultaa. Multakerros auttaa säilyttämään kevätkosteuden ja vähentää rikkaruohojen kasvua. Katemullan alle voi myös huoleti jättää maatumaan kasvinosia talven jäljiltä.

 

Tutustu perennoihin Kekkilän kasvikirjastossa

 

Teksti: Paula Ritanen-Närhi