Hyppää sisältöön

Siemenestä taimikasvatukseen

Kevätaurinko laittaa tarhuriin vauhtia. Lue Taimi-kirjan tekijöiden vinkit taimikasvatukseen.

Siemenestä taimeksi

Kevätaurinko laittaa tarhuriin vauhtia. On aika kaivaa esiin siemenpussit, kylvömulta ja taimikasvatuksessa tarvittavat ruukut ja aloittaa taimikasvatus. Lue Taimi-kirjan tekijöiden vinkit taimikasvatukseen.

Mitä kylvetään?

Chilejä, paprikoita ja tomaatteja, kenties mansikkakoisoa. Yrteistä ainakin basilikaa, persiljaa ja timjamia… Taimikasvatus alkaa päätöksenteolla. Mitä kasvattaa omalla pihalla, kasvihuoneessa ja parvekkeella? Millä kasveilla haluaa kesän mittaan ja syksyllä herkutella? Keittiötarhassa kannattaa lähtökohtaisesti viljellä sellaisia kasveja, joista itse pitää ja joita itse haluaa herkutella.

Pääsääntöisesti siemenkylvöihin kannattaa hankkia uudet, tuoreet siemenet. Siementen varastointi heikentää monien lajien itävyyttä, mutta esimerkiksi tomaatinsiemenet itävät hyvin muutaman vuoden säilytyksen jälkeenkin. Sen sijaan chilien ja paprikan itävyys laskee säilytyksessä.

Kirjan tekijät puutarhatoimittaja Johanna Vireaho ja puutarhavalokuvaaja Hanna Marttinen ovat kymmenen vuoden ajan tehneet lukuisia puutarhajuttuja puutarha-, aikakaus- ja sisustuslehtiin sekä kirjoittaneet ja kuvanneet useita puutarhakirjoja. Johanna hoitaa suurta vanhan talon puutarhaa, jossa kasvihuone ja keittiötarha tarjoavat satoa keväästä myöhäiseen syksyyn. Hanna kasvattaa hyötykasveja kerrostalon parvekkeella, joka täyttyy cityviljelijän iloksi milloin yrtein, milloin tomaatein.

Taimi siemenet 675x1200x

Kasvuvoimaa

Siemen sisältää energiaa ja aiheet kasvin verson, ensimmäisten lehtien ja juurten kasvua varten. Kun siemen saa sopivassa suhteessa kosteutta, happea ja lämpöä, se alkaa itää. Kylvömulta on sopivan vähäravinteista, keveää ja ilmavaa, ja tarjoaa siemenelle ja kasvavalle taimelle hyvän kasvustartin.

Siemenet kannattaa kylvää kullekin lajille sopivaan ajankohtaan. Maaliskuussa Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan sujautetaan mm. chilien, paprikoiden ja tomaattien siemenet. Persiljan ja basilikan ehtii kylvää esikasvatukseen vielä huhtikuussa, ja ehtii siemenkylvöihin vielä toukokuun puolellakin. Silloin esikasvatetaan kesäkurpitsat ja kurkut. Myös papuja voi esikasvattaa lyhyessä esikasvatuksessa parin viikon ajan.

 

Sujauta multaan

Siemenet ovat erikokoisia. Isot ja kovat siemenet kannattaa liottaa muutaman tunnin ajan tai yön yli vesitilkassa, jolloin itäminen helpottuu. Pienimmät siemenet voivat olla kuin pölyä. Kylvä siemenet taimiruukun kostutettuun multaan, ja peitä kaksi kertaa siemenen paksuisella kylvömultakerroksella.

Monet lajit kaipaavat itämiseen lämpöä, ja sopiva paikka voi löytyä lattialämmityksen lämmöstä tai patterin läheisyydestä. Kylvöruukkujen multa ei saa kuitenkaan kuivahtaa, vaan multa pidetään sopivan kosteana sumuttelemalla.  Kosteus pysyy helpommin multaruukkujen pinnalla, jos kylvökset peittää itämisen ajaksi rei’itetyllä tuorekelmulla, lasikuvulla tai taimikasvatukseen tarkoitetulla kannella.

Vihreää näkyvissä

Kun mullasta työntyy esiin vihreää versoa, tuodaan kylvöruukut valoisan ikkunan äärelle. Tarhurin kannattaa tässä vaiheessa olla valppaana. Multa ei saa kuivua, sillä silloin kuivuu myös pieni taimenalku, mutta toisaalta multa ei saa olla läpimärkääkään, jolloin taimi ei saa herkillä juurilla happea ja voi mädäntyä. Kun vihreys valtaa alaa ja taimi kasvaa kokoa, lähestyy koulinnan eli uudelleen istuttamisen aika.

 

Totuta ulos

Ennen ulos istuttamista taimet on syytä karaista eli totuttaa siirtoon ulos kasvupaikalle tai kasvihuoneeseen, jossa ilma on huoneilmaa viileämpään ja valoa on runsaasti. Taimet karaistaan vähitellen, viikon parin aikana, jolloin taimia ulkoilutetaan aluksi puolen tunnin ajan. Vähitellen aikaa pidennetään.

Karaisemisen ja ulos istuttamisen aikana taimia voi suojata myös hallaharsolla, jotta olosuhdemuutokset eivät aiheuta taimelle shokkia. Karaisu kannattaa tehdä huolella, jotta taimella on hyvät edellytykset kasvaa ja kehittyä kohti satoa.

Teksti: Johanna Vireaho
Kuvat: Hanna Marttinen

Etsi