Hyppää sisältöön

Sopiva loma-ajan kasteluratkaisu auttaa puutarhaa kukoistamaan

Merkitseekö kesäloma sinulle huolettomia hetkiä lomaympäristössä vai jatkuvaa päänvaivaa kotipuutarhan pärjäämisestä? Lue Kekkilän vinkit loma-ajan kasteluratkaisuihin.

Nauti lomasta ja kasveista

Kesä on kotipuutarhurille kiireistä aikaa. Kasvihuoneen kasvatit tarvitsevat vettä ja ravintoa, jotta ihanan makoisan sadon tuottaminen on niille mahdollista. Myös muut puutarhan kukoistukset kaipaavat kosteutta, ruokaa ja huolenpitoa. Parvekkeen lasit ja kasvihuoneen ovi on avattava aamuisin ja suljettava iltaisin, jotta lämpötila pysyy kasvulle otollisena. Kokosimme yhteen loma-ajan kasteluratkaisuja, joiden avulla puutarhasi on parhaimmillaan vielä lomalta palatessakin.

Valjasta ystäväsi tai naapurisi huolehtimaan puutarhastasi lomailusi ajaksi

Pyydä tehtävään lupautunutta tutustumiskäynnille puutarhaasi, jotta hoitoaskareet ovat hänelle selkeät. Tutustumisen yhteydessä voit lisäksi esitellä kastelurutiinisi puutarhastasi huolehtivalle. Kirjoita ohjeet kuitenkin myös ylös: näin varmistat, että kurkkusi saavat vettä, kesäkukkasi tarvitsemansa ruoan ja puutarhahommat jäävät tuttavallesi mieleen onnistuneena kokemuksena.

Aseta ennen lomalle lähtöä kastelukannut, lannoitteet ja muut tarvittavat välineet selkeään järjestykseen sovittuun paikkaan – tällä tavoin helpotat sinua auttavaa hommassaan huomattavasti. Veteen sekoitettava Kekkilä Kastelulannoite sopii kaikille pihan ja parvekkeen kasveille.

 

Kekkilä hortensiamulta näin hoidan hortensiaa

Hortensia nauttii runsaasta kastelusta ja lannoituksesta.

Kosteuta ruukussa kasvatettavat kesäkukat kotikonstein

Loihdit ruukkukasveille kosteutta kätevästi muovipullon avulla. Kastele multa ensin perusteellisesti, jotta toteuttamasi vedenlähde on hyödyllinen mahdollisimman pitkään. Tee sitten muovipullon korkkiin ja pohjaan pieni reikä neulalla, täytä se vedellä ja työnnä pullo suuosa alaspäin multaan.  Kosteutus on nyt riittävä noin viikon ajan esimerkiksi tomaatin kaltaisille kasveille. Mikäli kasvin vedentarve on suuri, voit käyttää kasteluun useampaa pulloa.

Vaihtoehtoisesti kasvien vedensaannista voi huolehtia asettamalla ruukut soralla täytettyyn astiaan ja täyttämällä tämän astian vedellä.

Mullan kastelua helpottavat ominaisuudet

Valmiissa mullissa, niin monivuotisten kasvien istuttamiseen tarkoitetuissa maanparannusmullassa kuin ruukkuihin tarkoitetuissa multasekokoituksissa on käytetty vesitaloutta parantavia aineksia. Turve ja savi pidättävät kosteutta, samoin hienompi, savea lähellä oleva hiesu ja komposti, jota käytetään monissa ulkomullissa.

Karkeammat hiekat taas varmistavat ilmavuutta ja veden esteetöntä liikkumista mullassa, oli sitten kysymys monivuotisen kasvien istutuskuopasta tai ruukussa olevasta mullasta.

Ruukkukasvattamiseen tarkoitettuihin multiin, kuten Kekkilän Hortensiamultaan, Tomaatti- ja chilimultaan ja luonnonmukaiseen Ruukkuviljelymultaan on lisätty sammalta, joka varastoi vettä ja pidentää kasteluväliä. Kekkilän Kesäkukkamullassa on kastelukiteitä, jolloin amppeleissa ja kesäkukkaruukuissa kasvavat kukat selviävät läpi hellepäivän.

 

kastelujärjestelmä-itse-kekkilä-2

Muovipulloista syntyy kätevä kastelujärjestelmä.

Kotiuta kastelujärjestelmä kaupasta puutarhaan

Valmiita kastelujärjestelmiä voi laitteesta riippuen hallinnoida ajastimen, valo- tai lämpöantureiden avulla. Yleisin kastelujärjestelmä on letku, jossa olevista rei’istä tihkuu vettä mullan sekaan. Letku asetellaan kiemurtelemaan multaan kasvien keskelle. Ratkaisu sopii sekä viljelylaatikkoon että avomaalle.

Ruukkukasveille ihanteellisimmassa järjestelmässä letku on haarautuva, ja sen jokaisen haaran päässä sijaitsee tippasuutin. Suuttimet asetellaan yksittäisiin ruukkuihin, jolloin kastelu sujuu tehokkaasti.

 

kastelujärjestelmä-itse-kekkilä-2

Viilennä kasvihuone suojakankaita ja ikkunaventtiilejä hyödyntäen

Sijoita suojakangas kasvihuoneesi istutuksiin lämpötilaa viilentämään. Kangasta voi lisäksi asettaa kasvihuoneen oviaukkoon. Tällöin voit jättää kasvihuoneen oven auki poissaolosi ajaksi ja lämpötila pysyy sopivana myös yöaikaan.

Lisäksi voit varmistaa riittävän ilmanvaihdon asentamalla automaattisesti avautuvat ikkunaventtiilit kasvihuoneeseesi.

Kesäkukkien kastelu Kekkilä kesäkukkamulta helppohoitoinen puutarha

Lisää katetta maanpinnalle kosteutta säilyttämään

Katteen avulla kosteuden saa säilymään kukka- tai vihannespenkissä pidempään. Lisää sitä maanpinnalle, jotta juurien käytettävissä on enemmän vettä. Lisäksi maanpinta säilyy kuohkeana katepinnan alla, joten maa imee sadeveden helpommin. Katteena voit käyttää Kekkilä Kuorikatetta tai vaihtoehtoisesti olkea, ruohonleikkuujätettä tai jopa kompostia.

Kuinka paljon kastelen?

Kastele runsaasti vedellä: kasvien todellinen veden tarve on yllättävän suuri. Pelkän maanpinnan kastuminen johtaa siihen, että myös juuret pyrkivät lähemmäs pintaa ja kosteutta. Maanpinta kuivuu helposti, joten tämä johtaa tihentyneeseen kastelun tarpeeseen.

Kastele siis kerralla enemmän, mutta harvemmin.

Kymmenen millimetrin sademäärä kosteuttaa maaperän kymmenen sentin syvyyteen. Jos siis haluat kosteutta 20 senttimetrin syvyyteen, on sademäärän oltava 20 millimetriä tai neliömetrin kokoista aluetta on kasteltava 20 litralla vettä.

Katteet puutarhassa estää kosteuden haihtumista

Milloin kastelen?

Kukkapenkki, nurmikko ja puutarha: Pihan ja parvekeen kastelu kannattaa ajoittaa illalle. Haihtuminen on vähäisempää viileämmällä ja tuulisemmalla säällä. Aloita vihanneksista, jatka sitten koristekasveihin ja kastele nurmikko vasta viimeisenä.

Kasvihuone: Kasvihuoneen kasvatit on hyvä kastella aamupäivästä. Härmän ja muiden sienitautien riski pienenee, jos kasvit eivät ole kosteina kovin pitkää aikaa. Tämän vuoksi kastelu kasvihuoneessa on syytä ajoittaa aikaiselle aamupäivälle. Päivän aikana aurinko ehtii kuivattaa kosteutta pois, joten kasvit ovat kuivia yötä vasten.

Ruukut ja muut: Ruukuissa kasvavien kesäkukkien ja viherkasvien mullan on oltava tasaisen kosteaa. Eteläisellä seinällä 30 asteen helteellä tämän toteuttaminen vaatii erityistä aktiivisuutta kastelun suhteen tai istutus on tehtävä alusta asti sijaintia ajatellen. Suuret, alusvadilliset ruukut tai parvekeruukut, joihin mahtuu paljon multaa tai joissa on oma vesisäiliö, vähentävät kastelutarvetta. Aurinkoisina ja kuumina päivinä ruukkujen kastelutarpeen toteaminen voi olla tarpeellista aamuin illoin.

Vinkit kasteluun ja veden säästämiseen

  • Lisää nestemäistä Kekkilä Kastelulannoitetta tai kasteluveteen, joka kerta kun kastelet tai vähintään kerran viikossa. Monivuotisille kasveille tehdään kesälannoitus kerran pari kasvin tarpeen mukaan.
  • Täytä kastelukannut uudella vedellä, kun lopetat kastelemisen. Veden lämpötila ehtii muuttua sopivaksi seuraavaan kastelukertaan mennessä. Vaihtoehtoisesti voit kaataa vettä tynnyriin, jolloin voit täyttää kastelukannun tällä jo lämmenneellä vedellä.
  • Kerää sadevesi talteen kastelua varten asettamalla suuria astioita esimerkiksi syöksytorvien alle. Kastelukannu on helppo täyttää suoraa astioista.
  • Lisää katetta maanpinnalle. Kate hidastaa kosteuden poistumista maaperästä ja toisaalta parantaa veden imeytymistä.
  • Kastele harvoin, mutta paljon kerrallaan, jotta vesi imeytyy juuriin asti.
  • Istuta kasvit suuriin astioihin. Mitä enemmän multaa juurten ympärillä on, sitä pidempään kosteus astiassa säilyy.

Kasvien kastelu

Etsi