Syyskuun kasvi: Lamovuohenkuusama

Parhaimmillaan tummalehtinen lamovuohenkuusama on loppukesästä ja syksyllä. Kasvin kauneus piilee sen punaisessa syysvärissä.

Lamovuohenkuusama

Syyskuun 2016 kuukauden kasvi on lamovuohenkuusama.

Perustiedot

  • Tieteellinen nimi: Diervilla x splendens Diva (pbr) ’El Madrigal’
  • Laji: kuusamakasvit
  • Kasvupaikka: auringossa tai puolivarjossa
  • Kukinta-aika: kesä
  • Maaperä: multava, sisältää hiekkaa tai savea
  • Korkeus: 1-1,5 m
  • Leveys: 1-1,5 m
Lamovuohenkuusama

Lamovuohenkuusama kukkii kesällä keltaisena

Upea uutuus Alankomaista

On ilo esitellä teille tämä kasvi! Kyseessä on uutuus Alankomaista, jota olen kasvattanut taimistollani ja istuttanut Kekkilän osastolle Seinäjoen Asuntomessuilla viime kesänä. Puutarhasuunnittelijana pidän aina silmällä uusia kasveja, jotka voisivat menestyä Suomessa. Tähän aikaan vuodesta etsin myös kasveja, jotka piristävät puutarhan ilmettä näin syksyllä ja kukoistavat aina kasvukauden loppuun asti, Adrian kertoo.

Lamovuohenkuusama on lehtensä pudottava pensas, jonka kauneus piilee sen punaisessa lehdistössä. Kasvi kukkii kesällä keltaisena, mikä korostaa punaisten lehtien sävyä entisestään ja houkuttelee puoleensa erilaisia hyönteisiä, erityisesti kimalaisia. Parhaimmillaan lamovuohenkuusama on kuitenkin loppukesästä ja syksyllä.

Istutusvinkkejä

Punalehtisen lamovuohenkuusaman voi istuttaa joko keskelle puutarhaa täyteen aurinkoon tai puolivarjoon metsänreunaan. Kasvi menestyy myös rinteeseen istutettuna.

Kasvin punainen väri tulee lähemmäksi ihmistä – toisin kuin sininen, joka saa puutarhan helposti näyttämään isommalta kuin se todellisuudessa on. Punainen väri toimii erityisen hyvin, kun istutettavana on isompi alue, jonne pienimmät elementit helposti hukkuvat.

Suosittelen vuohenkuusamien istuttamista puiden alle ja niiden lähistölle. Isompien lehtipuiden, kuten tammien alla ne näyttävät erityisen hyvältä. Istuta pensaita pariton määrä, esimerkiksi kolmen tai viiden ryhmissä. Korkeat koristeheinät, kuten elefanttiheinät (Miscanthus) taustalla korostavat lamovuohenkuusaman kauneutta entisestään. Yhdistämällä tähän esimerkiksi komeamaksaruohoja (Sedum ’Herbtsfreude’) ja kaunopunahattuja (Echinacea purpurea) saat istutuksista hetkessä näyttävämmän näköisiä, Adrian vinkkaa.

Varmista kasvu – istuta oikeanlaiseen multaan

Hyvään multaan istuttaminen on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi Puutarhamulta on hyvä valinta vuohenkuusamien istuttamiseen. Paremman kasvutuloksen saavuttamiseksi voi käyttää myös Erikoismultaa puiden ja pensaiden istutukseen. Ensimmäisenä kasvukautena istutuksen jälkeen suositellaan käytettäväksi myös Syyslannoitetta, ja Kevätlannoitetta seuraavana keväänä.