Hyppää sisältöön
Luonnonkasvit

Ahomansikka

(Smultron)

Fragaria vesca

Ahomansikka Fragaria vesca

Ahomansikka eli metsämansikka kasvaa luonnonvaraisena Suomessa. Se on 5-20 cm korkea monivuotinen ruoho, joka leviää rönsyjen avulla. Ahomansikka kukkii alkukesällä valkoisin kukin. Pienet punaiset marjat kypsyvät kesä-heinäkuussa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

5-20 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Ahomansikka Fragaria vesca

Ahomansikan varsi on karvainen, myös kolmisormiset lehdet ovat alapuoleltaan karvaiset. Ahomansikkaa lisätään siemenistä tai rönsytaimista. Siemenet kylvetään Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan, jatkokasvatukseen sekä rönsy- että siementaimille sopii taimimulta.

Avomaalle istutettaessa taimen olisi hyvä tulla samaan syvyyteen kuin taimipotissaan. Lehtien liittymäkohdassa sijaitsee kasvupiste, joka pitää jättää mullan yläpuolelle, muuten taimi ei lähde kasvuun. Sopiva kasvualusta ahomansikalle on Kekkilä Puutarhamulta, johon on lisätty puhdasta hiekkaa. Tarvittava istutusetäisyys on 20 cm.

Ahomansikka menestyy luonnonvaraisesti yleisenä Suomessa Etelä-Lappiin saakka. Kasvupaikkoina parhaita ovat aurinkoiset, kuivahkot metsänreunat, hakkuuaukeat, niityt, ahot ja pientareet.

Ahomansikka on monipuolinen hyöty- ja koristekasvi. Sitä voidaan käyttää kesäkukkaistutuksissa ja parvekelaatikoissa. Aurinkoisilla paikoilla se on nopeakasvuinen maanpeittokasvi, jota voidaan käyttää myös pensaiden ja puiden juurella.

Ahomansikka viihtyy kuivahkossa paikassa, mutta makeiden ja mehevien marjojen muodostukseen se tarvitsee vettä. Tällöin kastelu istutuksissa on tarpeen.

Keväisin mansikkakasvustolle voi lisätä kohtuullisesti Kekkilä Puutarhakalkkia ja lannoittaa Kekkilä luonnonmukaisella Marjalannoitteella.

Ahomansikan tuoreet tai kuivatut lehdet ja marjat käyvät teesekoituksiin.

Etsi