Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Aitaorapihlaja

(Kanadahagtorn)

Crataegus grayana

Aitaorapihlajan Crataegus grayana piikkinen oksa

Aitaorapihlaja on yleisin muotoon leikattava aitakasvimme. Se on tiheä- ja pystykasvuinen ja erittäin teräväpiikkinen. Lehdet ovat tummanvihreät ja sahalaitaiset. Aitaorapihlaja on kestävä, terve ja nopeakasvuinen laji.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

200-400 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I–VI(VII)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Aitaorapihlajan Crataegus grayana piikkinen oksa

Aitaorapihlajan kukinto on valkoinen ja loppukesästä kypsyvä, myrkytön marja on punainen. Voidaan käyttää säännöllisesti leikattavana pensasaitana, vapaasti kasvavana aidanteena tai yksittäispuuna. Vapaasti kasvaessaan kasvukorkeus on 5 m. Lehdistön syysväri on puna-keltainen. Kasvi menestyy kasvuvyöhykkeillä I–VI(VII).

Istutusväli pensasaidaksi istuttaessa on 30-35 cm. Istutusryhmissä tai pikkupuuksi leikattuna istutusväli on 1m. Sopiva kasvualusta on Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Istutuskuopan suositeltu syvyys on 50-60 cm ja leveys 50 cm.

Tuuhean pensasaidan takaa oikea istutusleikkaus, joka tehdään aitaorapihlajalle keväällä. Istutuksen yhteydessä typistetään yleensä enintään puolet versomassasta. Piiskataimet leikataan 10 sentin korkeudelta, ja haaroittuneet aitataimet haaroittumiskohdan yläpuolelta 2 – 3 silmun päältä. Syysistuksille leikkaus tehdään seuraavana keväänä.

Vaatimaton kasvupaikan suhteen. Se viihtyy parhaiten aurinkoisella kasvupaikalla ja sietää kuivuutta ja tuulisuutta hyvin.

Leikataan muotoon juhannuksen jälkeen. Tarvittaessa leikkaus uusitaan elokuussa. Alasleikkaus tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista. Vanhakin aitaorapihlaja kestää hyvin alasleikkauksen.

Suosii kalkkipitoista maata. Puutarhakalkkia lisätään 3-5kg/m2 keväisin ja syksyisin. Keväisin aitaorapihlajaa lannoitetaan Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella tai Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella.

Helppohoitoinen ja siisti orapihlaja-aita saadaan levittämillä kasvien juurelle Kekkilä Puutarhakatetta tai Kekkilä Koristekatetta.

Orapihlajasta saa kauniin pikkupuun leikkaamalla tyviversot pois

Etsi