Hyppää sisältöön
Köynnökset

Alppikärhö

(Alpklematis)

Clematis alpina

Alppikarho Clematis alpina, Tarha-alppikärhö

Alppikärhö on kestävä ja alkukesällä runsaasti kukkiva luonnonkärhö. Alppikärhö on helppohoitoinen ja reheväkasvuinen puolivarjossa sinisin kukin kukkiva köynnös, joka menestyy Etelä-Lappiin saakka.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

300-400 cm

Värit:

Ruusunpunainen Sininen Vaaleansininen Lila Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Alppikarho Clematis alpina, Tarha-alppikärhö

Alppikärhön kukat ovat kellomaisesti nuokkuvat, siniset ja valkoheteiset. Kukinta ajoittuu touko-kesäkuulle. Kapeita, terälehden kaltaisia kehälehtiä on 4 kpl. Kukka on pienehkö, 3-5 cm levyinen. Kasvi kasvaa 4-5 m korkeaksi. Menestyy kasvuvyöhykkeillä I–V (VI).

Tarha-alppikärhöt ( Clematis Alpina-ryhmä) ovat risteytyksiä, ja niiden kukkien värit ja muodot ovat moninaiset, myös talvenkestävyys on hyvä tarkistaa.

Viihtyy parhaiten puolivarjoisalla kasvupaikalla, mutta kukkii kohtuullisesti myös varjossa. Aurinkoisella kasvupaikalla kasvin juurelle kannattaa istuttaa juuristoa paahteelta suojaavia perennoja tai pikkupensaita. Hyvä kasvupaikka on tuulensuojainen. Kukkii usein syksyllä uudelleen.

Taimi istutetaan entiseen syvyyteensä runsasmultaiseen 50-60cm syvään istutuskuoppaan. Tarvitsevat tuekseen säleikön, seinustan, puunrungon tai vastaavan tuen. Seinustalle istutettaessa istutuskuoppa tehdään noin 50cm päähän seinästä. Sopiva kasvualusta on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 100 cm.

Kasvi menestyy ravinteikkaassa maassa, joten sitä lannoitetaan keväisin ja keski-kesällä Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Keväisin alppikärhö kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Elo-syyskuussa alppikärhö lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella. Maan jäädyttyä sen juurelle voidaan levittää Kekkilä Talvisuojaa, etenkin Pohjois-Suomessa.

Kukkii edellisen kesän versoilla, joten varhain keväällä leikataan pois kuolleet osat. Jos alppikärhökasvusto on tarpeen nuorentaa kokonaan, versot typistetään lähes maanrajasta kukinnan jälkeen. Muutama vahva verso säästetään varmuuden vuoksi.

Kuivuneet kukinnot ovat koristeellisia kukinnan jälkeen.

Etsi