Hyppää sisältöön
Perennat

Ängelmä

(Rutasläktet)

Thalictrum flavum glaucum

Ängelmä Thalictrum flavum Kekkilä

Ängelmä on koristeellinen ja kaunislehtinen aurinkoisten ja puolivarjoisten paikkojen perenna. Sen lehdet muistuttavat akileijojen lehtiä, kukinto on kevyt ja ilmava huiskilo. Perinteisesti vaaleanpunasävyisten kukintojen rinnalla on keltakukkainen muoto.

Veden tarve:

Suuri

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Ruusunpunainen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Ängelmä Thalictrum flavum Kekkilä

Ängelmä kuuluu leinikkikasvien sukuun. Se kasvaa 50-100 cm korkeaksi. Kasvi on pitkäjuurakollinen ja rönsyllinen.

Lehdet ovat 10–25 cm pitkiä ja rakenteeltaan siroja. Kukinto on lähes lehdetön, runsaskukkainen, yleensä tiheä, lyhyehkö ja usein leveä kerrannaishuiskilo. Pienikokoiset kukat ovat pystyjä ja niiden kukkaperä on alle yhden senttimetrin pituinen. Varhain varisevia kehälehtiä on 4–5 kappaletta. Väriltään ne ovat tavallisesti vihertävänvalkoisia. Heteitä on runsaasti. Pystyt palhot ovat 3–5 mm pitkiä ja vaaleankeltaisia, ponnet 1,2–2,3 mm pitkiä.

Suomessa ängelmä kukkii pitkään heinä-elokuussa. Hedelmä on 3–4,5 mm pitkä pähkylä. Kasvi on myrkyllinen, ihokosketuksesta saattaa tulla ärsytysoireita. Se on hyvä mehiläiskasvi.

Ängelmä viihtyy ravinteikkaassa mullassa aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Se menestyy melko hyvin myös varjoisemmilla paikoilla, mutta kukintoa jää niukemmaksi.

Kasvi tarvitsee tukea ja sopiikin pensaiden väleihin ja perennaryhmiin keskelle tai taustalle sekä tuulensuojaisille kasvupaikoille.

Ängelmä on kosteiden paikkojen kasvi, joten se vaatii kasvualustaltaan tasaista ja runsasta kosteutta. Sopiva ravinteikas ja kosteutta hyvin pidättävä multa on Kekkilä Perenna ja ruusumulta. Taimet istutetaan 40 cm välein.

Keväisin ängelmä kasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella ja taimien väliin levitetään kerros ravinteikasta Kekkilä Puutarhamultaa.

Korkeahko kasvusto vaatii tukemista. Kun kasvusto kaipaa nuorentamista, taimet jaetaan keväisin. Elo-syyskuussa ängelmäkasvustot lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Etsi