Hyppää sisältöön
Perennat

Herttavuorenkilpi

(Hjärtbergenia)

Bergenia cordifolia

Herttavuorenkilpi Bergenia cordifolia

Herttavuorenkilpi on takuuvarma maanpeiteperenna ja sitä näkee istutetun paljon ja monenlaisille paikoille. Kasvilla on roosanpunaiset pystyt kukinnot touko-heinäkuussa. Suuret vihreät, usein hieman punertavat lehdet ovat ikivihreät.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

20-40 cm

Värit:

Ruusunpunainen Vihreät lehdet Tummanvioletit lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Herttavuorenkilpi Bergenia cordifolia

Herttavuorenkilven lehdet ovat ikivihreät, pyöreät ja herttamaiset, nahkeat ja kiiltävät. Lehden tyvi herttamainen. Lehtien syysväri on punainen. Terttukukinto on pitkässä varressa. Kukat ovat pienet ja kellomaiset. Lehdistön korkeus on kasvupaikasta riippuen 20-40 cm. Kukkavanat nousevat lehdistön yläpuolelle 20-40 cm.

Kasvupaikka vaikutta kasvin kokoon ja ulkonäköön. Kuivassa lehdet jäävät pieniksi ja voivat saada voimakkaan punaisen värityksen. Multavalla kasvupaikalla lehdistö on kiiltävän vihreää, korkeaa ja peittävää ja säilyy vihreänä talven yli. Kasvusto on kestävä, se menestyy koko maassa ja leviää voimakkaasti.

Herttavuorenkilpi menestyy sekä auringossa että varjossa. Aurinkoisella paikalla kukinta on runsain. Kasvi sietää tuulta ja sadetta. Kasvi menestyy useimmilla kasvupaikoilla, myös kuivassa ja savessa. Karussa ja savisessa paikassa kasvu jää kituliaammaksi, rehevintä se on kosteutta pidättävässä ja kuohkeassa mullassa. Herttavuorenkilvet voi istuttaa Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamultaan. Istutusväli on 35 cm.

Herttavuorenkilpi on helppohoitoinen. Keväisin kasvustoa kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Vuosittain juurakkojen tyville lisätään kerros Kekkilä Puutarhamultaa, jolloin juurakoista puhkeaa uusia lehtisilmuja.

Kasvusto jaetaan, kun vanha juurakko on noussut liikaa ylös tai kasvi ei jaksa kukkia. Jakaminen ja harventaminen tehdään viiden vuoden välein joko keväällä tai syksyllä.
Kuolleet lehdet poistetaan keväällä.

Lehdet ovat kestäviä leikkovihreitä.

Etsi