Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Hurmehappomarja

(Holländsk blodberberis)

Berberis × ottawensis ’Suberba’

Hurmehappomarja Berberis × ottawensis ’Suberba’

Hurmehappomarja on rotevakasvuinen koristepensas. Sen oksat ovat piikikkäät ja kaartuvat. Lehdet kasvavat tiheässä ja ne ovat tummanvioletinpunaiset. Pensas kukkii kesäkuussa näyttävästi kirkkaankeltaisin terttukukinnoin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

150-200 cm

Värit:

Keltainen Tummanvioletit lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kasvuvyöhyke:

I-V

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Hurmehappomarja Berberis × ottawensis ’Suberba’

Hurmehappomarja on komea yksittäiskasvina, pensasryhmässä, rinnekasvina ja vapaasti kasvavana aidanteena. Syksyllä pensaan lehtien väri muuttuu punertavaksi. Koristeelliset punaiset marjat säilyvät pitkälle talveen. Se on nopeakasvuinen suotuisalla paikalla. Pensas kasvaa 150-200 cm korkeaksi. Pensas menestyy kasvuvyöhykkeillä I-V.

Viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Ne suosivat aurinkoista kasvupaikkaa.  Sietävät hyvin kuivuutta ja tuulta. Paras kasvualusta talvehtimisen kannalta on ilmava hiekkamulta. Istutukseen sopii Kekkilä Puu- ja pensasmulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Istutusväli on 80 cm.

Se talvehtii parhaiten suojaaman lumipeitteen turvin. Se saattaa paleltua kovana pakkastalvena, mutta yleensä toipuu.

Keväisin hurmehappomarja kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Se kestää hyvin leikkausta. Sen voi hoitoleikata keväisin tai syksyisin harventamalla pensaista vanhimpia ja huonokuntoisempia oksia. Jos pensas on päässyt ränsistymään ja hoitoleikkaus on hankalaa piikkisyyden vuoksi, se kestää myös alasleikkauksen 10 cm korkeudelta. Loppukesällä lehtiä peittävä vaalea härmä on yleinen Etelä-Suomessa, mutta se ei haittaa pensaan kasvua.

Etsi