Hyppää sisältöön
Perennat

Isoartisokka (Kardoni, ruotiartisokka)

(Kardon )

Cynara cardunculus

Isoartisokka Kardoni Cynara cardunculus Kekkilä

Isoartisokka eli kardoni on artisokkien sukuun kuuluva ruohovartinen kasvi. Sitä on aiemmin kasvatettu vihanneksena, mutta nykyisin sitä käytetään enimmäkseen monivuotisena koristekasvina. Isoartisokka kasvaa kookkaaksi ja latvaan tulee artisokkaa ja ohdakkeita muodostava pallomainen kukinto.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

100-150 cm

Värit:

Lila Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Kastelulannoite

Isoartisokka Kardoni Cynara cardunculus Kekkilä

Isoartisokan paksuja ja paksuytimisiä varsia käytetään latva-artisokan tapaan.  Myös kukkanuppuja voi valmistaa latva-artisokan tapaan.

Isoartisokan kukinto on latva-artisokan kukintoa pienempi. Lehdet ovat näyttävät: isot hopeanvihreät ja syväliuskaiset, 20-50 cm pitkät. Kukinto on ohdakemainen ja lilan sävyinen ja sen halkaisija on 4-6 cm. Korkeutta kasville tulee 100-150 cm. Isoartisokka on nopeampi kasvuinen kuin latva-artisokka ja sen saa kasvamaan sukulaistaan helpommin.

Vaatii paljon lämpöä ja ravinteita ja kestää kuivuutta kohtalaisen hyvin. Se kannattaa sijoittaa puutarhan aurinkoisimpaan ja lämpimimpään perennapenkkiin.

Kasvualustan tulee olla multava ja hyvin vettä läpäisevä. Istutuksessa käytetään Kekkilä Puutarhamultaa. Hyötytarhassa isoartisokka viihtyy harjuviljelyssä. Sopiva taimiväli on 75-100cm.

Isoartisokka on hallanarka, joten se kannattaa istuttaa ulos vasta yöpakkasten mentyä ja suojata harsolla juhannukseen asti, jos alkukesä on viileä.

 

Keväisin isoartisokka kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoitte PLUS+ -lannoitteella. Kookasta isoartisokkaa kastellaan kuivina kausina ja lannoitetaan kerran viikossa Kekkilä Kastelulannoitteella. Loppukesästä lannoita Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kun isoartisokan varsia viljellään hyötykäyttöön, varsista saadaan rapeampia, kun heinä-elokuussa niiden ympärille kiedotaan esimerkiksi sanomalehteä. Varret eivät saa tällöin valoa. Ne valkaistuvat ja eivät muutu puiseviksi.

 

Isoartisokan kukinto on kestävä leikkokukka ja hyvä kuivakukka.

Etsi