Hyppää sisältöön
Perennat

Itoh-pensaspionit

(Itoh-pioner)

Paeonia Itoh-Ryhmä

Pensaspioni Paeonia Itoh-Ryhmä Kekkilä 2 Pensaspioni Paeonia Itoh-Ryhmä Kekkilä

Itoh- pensaspionit ovat puuvartisen ja ruohovartisen pionien risteymiä ja ne luetaan perennoiksi. Itohien tummanvihreä lehdistö muistuttaa puuvartisia pioneja. Suurikokoisten ja näyttävien kukkien värit vaihtelevat eri punaisen sävyistä keltaiseen ja valkoiseen. Kukat voivat olla myös kirjavia.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

60-80 cm

Värit:

Punainen Lila Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Pensaspioni Paeonia Itoh-Ryhmä Kekkilä 2 Pensaspioni Paeonia Itoh-Ryhmä Kekkilä

Itoh-pionit kasvat 60-80 cm korkeiksi. Itohit eivät tarvitse talvisuojaa, sillä niiden puumaiset versot kuolevat talvella ja keväällä maasta nousee aina uudet versot. Versot ovat vahvoja eivätkä kaipaa tukemista.

Voimakaskasvuiset ja terveet itohit kukkivat kauan upeilla, tuoksuvilla kukillaan, kesäkuun puolivälistä jopa elokuuhun.

Itoh-pensaspionit ovat erittäin talvenkestäviä eivätkä ole niin arkoja syys- ja talvikosteudelle kuin varsinaiset puuvartiset pionit, vaikka tarvitsevatkin vettä läpäisevän maan ja lumettomilla alueilla talvisuojaus on suositeltavaa.

Lajikkeissa on myös arkoja lajeja, joten talvenkestävyys kannattaa aina tarkistaa lajikekohtaisesti. Lajikkeita ovat mm. keltakukkainen ’Bartzella’, lohenpunainen ’Kopper Kettle’ ja keltakukkainen-pinkkiraitainen ’Lollipop’.

Itoh-pensaspionit viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla. Maan tulee olla tuore, vettäläpäisevä, syvämultainen ja lievästi hapan. Loivasti viettävä rinne tai kohopenkki varmistaa, ettei syksyn märkyys jää vaivaamaan kasvin tyveä.

Juurakot istutetaan lähelle maanpintaa, niin että juurakon päälle tulee muutama sentti multaa tai mieluummin mullan ja hiekan sekoitusta. Sopiva multa Itoh-pensaspioneille on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 60-80 cm.

Keväisin Itoh-pensaspionit lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Vaikka kasvia ei tarvitse tukea, kukka on joskus niin suuri ja painava, että se saattaa murtaa varren tyven. Tällöin vartta tuetaan ajoissa nupun/kukan tyvelle saakka.

Heinä-elokuussa kukinnan päättyessä pionia lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Lumettomilla alueilla ja aroille lajikkeille kasvin juurelle levitetään maan jäädyttyä Kekkilä Talvisuojaa.

Etsi