Köynnökset
Jalokärhö ’Niobe’
(Klemantis 'Niobe')
Clematis 'Niobe'
Jalokärhö ´Niobe´ on upea purppuranpunainen lajike aurinkoiselle tai puolivarjoisalle, lämpimälle paikalle. Suuret, halkaisijaltaan 10-15 cm kukat ovat auetessaan lähes mustia. Laatutaimi kukkii jo istutusvuotenaan näyttävästi.
Veden tarve:
Keskiverto
Valon tarve:
Puolivarjo
Korkeus:
200-400 cm
Värit:
Punainen Tummanvioletti Vihreät lehdet
Kukinta-aika:
Loppukesä
Kasvuvyöhyke:
I-III (IV)
Jalokärhö ´Niobe´ kasvaa 2-2,5 metrin korkuiseksi ja kukkii pitkään heinä-syyskuussa. Eräs suurikokoisimmista kukista kärhöjen joukossa. Jalokärhöjen lehdet ovat kolmisormisia. Ne tarttuvat lehtiruotien avulla kiinni tukeen. Kasvi talvehtii vyöhykkeillä I-III (IV).
’Niobe’n istutuskuoppa saa olla 60 cm syvä ja leveä. Kärhöt istutetaan 0,5–1 m välein. Taimipaakku istutetaan niin syvälle, että paakun yläpuolelle tulee 15–20 cm maata. Jalokärhöt eivät siedä kuivuutta, joten ne istutetaan vähintään 50 sentin päähän seinästä.
Isokukkaiset kärhöt vaativat menestyäkseen runsaasti valoa sekä tasaisen hikevän, runsasravinteisen, kalkitun ja salaojitetun kasvualustan. Kekkilä Perenna- ja ruusumulta on paras valinta myös kärhöille. Kasvin tyvellä maan tulisi olla hiekkapitoista, mikä ehkäisee versotaudin leviämistä. Hiekan lisäys ja kasvualustan muotoilu loivaksi kummuksi varmistaa liian veden valumisen pois. Kärhöt eivät pidä kuivuudesta, mutta eivät myöskään märkyydestä.
Jalokärhöjä kastellaan kuivina kausina. Eteläseinustalla kärhön eteen istutetaan matalia pensaita tai perennoja, jotka varjostavat kärhön tyveä.
Keväällä versot leikataan alas tai noin metrin korkeudelle, riippuen talvehtimisesta. Keväisin kärhö kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite Plussalla. Hyvän kasvuunlähtösysäyksen kärhöt saavat, kun juurelle levitetään kerros Kekkilä Puutarhamultaa. Koska kärhöt kuluttavat paljon ravinteita, annetaan heinäkuussa hoitolannoitus Kekkilä Kevätlannoite Plussalla.
Suojaa kärhön juuristo talveksi Kekkilä Talvisuojalla