Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Jaloleinikki

(Bukettranunkel)

Ranunculus asiaticus

Ruohovartista jaloleinikkiä käytetään ulkona kukkapenkissä, ruukkukukkana sekä leikkokukkana. Sen kukka on puolipallomainen, joka näyttää hieman pieneltä pionilta tai ruusulta. Kukassa on paljon ohuita ja herkkiä terälehtiä.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

20-30 cm

Värit:

Punainen Oranssi Tummanvioletti Ruusunpunainen Sininen Vaaleansininen Lila Limenvihreä Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Se kasvaa ruukku- ja kesäkukkana 20-30 cm korkeaksi. Leinikistä löytyy myös lajikkeita, joilla on yksinkertaiset kukat. Kukan värien kirjo on laaja. Värit vaihtelevat punaisen, vaaleanpunaisen, keltaisen, oranssin, valkoisen ja vihertävän sävyissä. Lajikkeissa on myös kirjavia värejä. Lehdet ovat hammaslaitaiset, tummanvihreät tai harmahtavan vaaleanvihreät lajikkeesta riippuen. Kukkavanat nousevat lehdistön yläpuolelle. Kasvi on myrkyllinen.

Sen valmiiksi kukkivia taimia saa puutarhamyymälöistä aikaisesta keväästä lähtien tai ne voidaan kasvattaa itse mukuloista. Mukuloista kasvatetut taimet kukkivat heinä-elokuussa.

Viihtyy parhaiten aurinkoisella ja puolivarjoisalla, suojaisalla kasvupaikalla. Paahdetta kasvi ei siedä. Ruukkuistutuksissa sopiva multa on Kekkilä Kesäkukkamulta, kukkapenkeissä voidaan käyttää Kekkilä Puutarhamultaa. Taimet tai mukulat istutetaan 10-15 cm välein.

Kasvia kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan säännöllisesti Kekkilä Kesäkukkaravinteella tai Kekkilä Kukkaravinteella.

Mukuloista kasvatettaessa jaloleinikit voidaan istuttaa joko ruukkuun tai suoraan maahan toukokuussa. Esikasvatus aikaistaa kukintaa. Ennen istutusta mukuloita liotetaan pari tuntia vedessä. Monihaarainen mukula istutetaan haarat alaspäin 2-5 cm syvyyteen. Mukulat nostetaan syksyllä ylös ja säilytetään talven yli viileässä, mutta pakkasettomassa paikassa

Etsi