Hyppää sisältöön
Perennat

Jalopioni

(Luktpion)

Paeonia Lactiflora-ryhmä

Jalopioni Jalopionin kukinto

Kiinanpionit, joita kutsutan perinteisesti jalopioneiksi, ovat yleisimpiä pioneitamme. Maassamme myydään useita kymmeniä lajikkeita. Terälehtien väri vaihtelee vitivalkoisesta vaaleanpunaiseen, kirkkaan punaiseen ja tummanpunaviolettiin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

70-100 cm

Värit:

Punainen Tummanvioletti Ruusunpunainen Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Jalopioni Jalopionin kukinto

Pioni sopii sekä yksittäiskasviksi, katseenvangitsijaksi nurmikolle, että kohottamaan suurempien istutusryhmien ilmettä. Se toimii tarvittaessa jopa kesäisenä näkösuojana.

Jalopionin kasvaa selvärajaisena isona mättäänä, joka leviää hillitysti ja voi tulla hyvin leveäksi aikaa myöten. Jalopionit kasvavat 70-100 cm korkeiksi. Jalopionin lehdistö on koristeellinen, tummanvihreä ja kiiltävä. Lehtien liuskat suikeita. Lehtiruodit ovat usein punertavia. Versot ja lehdet ovat puhjetessaan punertavia, syksyllä keltaisia tai punaisia.

Kukat ovat lajikkeesta riippuen joko yksinkertaisia tai kerrannaisia. Kerrannaiset kukat ovat niin painavat, että niiden alle kannatta laittaa tuki, jotta ne eivät lamoa maahan. Kevyet, yksinkertaiset kukat kestävätkin sadetta paremmin kuin kerrannaiset. Pääosa kiinanpioneista kukkii heinäkuun alussa.

Jalopionit viihtyvät aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Kuivassa ja paahteisessa paikassa jalopionit eivät viihdy. Kasvupaikaksi kannattaa valita kovalta tuulelta suojassa oleva paikka, jotta korkeahko kasvusto ja raskaat kukinnot eivät vaurioidu kovissa puuskissa. Kasvualustan tulee olla läpäisevä, runsasmultainen ja ravinteikas. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutuskuoppa saa olla 50 cm syvä. Taimien istutusväli on 50 cm.

Juuripaakku istutetaan lähelle maan pintaa. Jos juurakko on liian syvällä, kukinta on heikkoa ja versojen tyvet saattavat mädäntyä. Juurakon päällä tulee olla aina 2-3 cm hiekan sekaista multaa, joten mullan tai Kekkilä Istutuskatteen lisäys on tarpeen keväisin. Sopiva multa on Kekkilä Perenna-ja ruusumulta. Keväisin jalopionit lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Pionit viihtyvät hieman happamassa maassa, joten kalkitus ei ole tarpeen.

Jalopioneja kastellaan säännöllisesti kuivina kausina, etenkin alkukesällä ja ennen kukintaa. Kerrannaiset lajikkeet vaativat tuennan. Kasvukauden aikana pioneja voi tarvittaessa hoitolannoittaa.

Jalopionin varret leikataan vuosittain, syksyllä tai keväällä. Alustaa peratessa pitää varoa pionin varastojuuria, jotka ovat usein lähes vaakasuorassa lähellä maan pintaa. Kukinnan päättyessä jalopionit lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Jalopioneille annetaan kasvurauha, joten jatkuvaa siirtelyä ja jakamista pitäisi välttää. Jos jalopionin siirtää, kannattaa se tehdä kukinnan jälkeen elokuussa kaivaen mukaan mahdollisimman suuren juuripaakun ja istuttamalla kasvin heti uuteen paikkaan.

Etsi