Hyppää sisältöön
Marjat ja hedelmät

Japaninruusukvitteni

(Liten rosenkvitten)

Chaenomeles japonica

Japaninruusukvittenin Chaenomeles japonica kukka Japaninruusukvittenin Chaenomeles japonica hedelmä

Japaninruusukvitteni on kaunis, matalahko koristepensas oranssine, omenankukkamaisene kukkineen. Se on myös hyötykasvi, jonka omenamaiset hedelmät kypsyvät kirkkaan keltaisiksi ja maistuvat sitruunamaiselle.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50-100 cm

Värit:

Oranssi Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-III (IV)

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Japaninruusukvittenin Chaenomeles japonica kukka Japaninruusukvittenin Chaenomeles japonica hedelmä

Japaninruusukvittenillä on pienet, vihreät lehdet. Oksat ovat piikkisiä ja kaarevia. Kukkii suurin runsain kukin touko- kesäkuussa. Pensas kasvaa 50-100cm korkeaksi. Pensas on verrattain hidaskasvuinen.

Japaninruusukvitteni on hyvin terve laji. Se menestyy vyöhykkeillä I-III (IV).

Pensaan tyvellä rykelminä kasvavat hedelmät kypsyvät myöhään syys-lokakuussa. Kypsyessään hedelmät muuttuvat vihreästä kirkkaan keltaisiksi. Hedelmät ovat melko arkoja pakkaselle.

Viihtyy suojaisalla, lämpimällä ja aurinkoisella kasvupaikalla. Se sietää hyvin kuivuutta. Runsasluminen paikka parantaa talven kestoa.

Kasvualustan tulee olla kuohkea, hyvin vettä läpäisevä, reilusti kalkittu hiekka-tai sorapitoinen multamaa. Sopiva multa on Kekkilä Puutarhamulta, jonka joukkoon on lisätty puhdasta hiekkaa tai soraa. Sopiva istutusväli on 80cm.

 

Keväisin japaninruusukvitteni kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Ravinteita se käyttää niukahkosti, joten kohtalainen lisä Kekkilä Marjalannoitetta tai Kekkilä Kevätlannoitetta riittää.

Kukat ja hedelmät kehittyvät edellisen vuoden versoihin, joten voimakasta leikkausta vältetään. Paleltuneita versonkärkiä, vanhoja ja heikkoja oksia, voi poistaa varhain keväällä. Kannattaa suojata myyriltä ja jäniksiltä.

 

 

Hedelmät sisältävät runsaasti pektiiniä, hedelmähappoja ja C-vitamiinia, mutta vähän sokeria. Ne sopivat erinomaisesti mehun, hillon, soseen, viinin ja liköörin valmistukseen. Ennen käyttöä hedelmistä poistetaan haitallisia aineita sisältävät siemenet.

 

 

Etsi