Huonekasvit

Kilpipiilea

Pilea peperomioides

Kilpipiilea on uuteen suosioon noussut vuosikymmeniä käytetty viherkasvi, jolla on kauniit, pyöreät, tummanvihreät lehdet. Kasvi on huolettoman hoitajan valinta, sillä se kasvaa nopeasti tehden pikku pistokkaita vähällä vaivalla. Paksuhkot lehdet pystyvät varastoimaan vettä kohtuullisen hyvin.

Suosittelemme
 • Veden tarve

  Keskiverto

 • Valon tarve

  Puolivarjo

 • Kasvukorkeus

  15-30

 • Värit

 • Istutus ja kasvupaikka

 • Etelä-Kiinasta kotoisin oleva kilpipiilea, Pilea peperomioides tunnetaan myös kiinalaisen rahapuun ja lähetyssaarnaajakasvin nimillä. Se kasvattaa n. 30 cm korkean lehtiruusukkeen. Kilpipiilea kasvaa nopeasti, sillä lehtiruusukkeen työntyy uusia versoja jatkuvasti. Se myös tekee nopeasti pistokkaita, joista sitä voi lisätä helposti tai antaa pistokkaiden juurtua samaan ruukkuun, jolloin kasvista tulee tuuhea. Kilpipiilea saattaa myös kukkia huhti-heinäkuussa. Sen  kukat ovat pienenpieniä, mutta ovat suurissa ryppäissä.
  Kilpipiilea on melko vaatimaton kasvupaikkansa suhteen. Se viihtyy parhaiten valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa, mutta ei pidä suorasta auringonpaahteesta. Suorassa auringonvalossa kilpipiilea kasvattaa pienemmät lehdet. Normaali 18-21 asteen huonelämpötila sopii kilpipiilealle hyvin, mutta toisaalta se selviää viileämmissäkin lämpötiloissa. Kilpipiilean mullaksi sopii sekä Kukka– että Kestomulta. Juurilla seisovasta vedestä kilpipiilea ei pidä, joten veden täytyy päästä pois ruukusta ja mullan vaihdon yhteydessä ruukun pohjalle voi lisätä Ruukkusoraa.

 • Hoito-ohje

 • Kasvukaudella, keväästä syyskuuhun kilpipiilea lannoitetaan 2 viikon välein Kukkaravinteella tai Luonnonmukaisella lannoitteella.
  Jos kilpipiilea alkaa roikottaan ja pudottelemaan lehtiään, paras hoitokeino on vaihtaa kasvupaikka suotuisammaksi.
  Kilpipiileaa kastellaan säännöllisesti, mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Hoidon yhteydessä huolehditaan, että vesi ei jää aluslautaselle seisomaan pitkäksi aikaa. Sumuttelusta kilpipiilea pitää.

Which country site would you like to visit?