Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Kilpipiilea

(Elefantöra)

Pilea peperomioides

Kilpipiilea Pilea peperomioides Kekkilä

Kilpipiilea on uuteen suosioon noussut vuosikymmeniä käytetty viherkasvi, jolla on kauniit, pyöreät, tummanvihreät lehdet. Kasvi on huolettoman hoitajan valinta, sillä se kasvaa nopeasti tehden pikku pistokkaita vähällä vaivalla. Paksuhkot lehdet pystyvät varastoimaan vettä kohtuullisen hyvin.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

15-30 cm

Värit:

Vihreät lehdet Vaaleanvihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kilpipiilea Pilea peperomioides Kekkilä

Etelä-Kiinasta kotoisin oleva kilpipiilea, Pilea peperomioides tunnetaan myös kiinalaisen rahapuun ja lähetyssaarnaajakasvin nimillä. Se kasvattaa n. 30 cm korkean lehtiruusukkeen. Se kasvaa nopeasti, sillä lehtiruusukkeen työntyy uusia versoja jatkuvasti. Se myös tekee nopeasti pistokkaita, joista sitä voi lisätä helposti tai antaa pistokkaiden juurtua samaan ruukkuun, jolloin kasvista tulee tuuhea. Kasvi saattaa myös kukkia huhti-heinäkuussa. Sen  kukat ovat pienenpieniä, mutta ovat suurissa ryppäissä.

Kasvi on melko vaatimaton kasvupaikkansa suhteen. Se viihtyy parhaiten valoisassa tai puolivarjoisassa paikassa, mutta ei pidä suorasta auringonpaahteesta. Suorassa auringonvalossa kilpipiilea kasvattaa pienemmät lehdet. Normaali 18-21 asteen huonelämpötila sopii kilpipiilealle hyvin, mutta toisaalta se selviää viileämmissäkin lämpötiloissa. Sen mullaksi sopii sekä Kekkilä Kukkamulta että Kekkilä Viherkasvimulta. Juurilla seisovasta vedestä kasvi ei pidä, joten veden täytyy päästä pois ruukusta ja mullan vaihdon yhteydessä ruukun pohjalle voi lisätä Kekkilä Ruukkusoraa.

Kasvukaudella, keväästä syyskuuhun kilpipiilea lannoitetaan 2 viikon välein Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella.
Jos se alkaa roikottaan ja pudottelemaan lehtiään, paras hoitokeino on vaihtaa kasvupaikka suotuisammaksi.

Kasvia kastellaan säännöllisesti, mullan pinta saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Hoidon yhteydessä huolehditaan, että vesi ei jää aluslautaselle seisomaan pitkäksi aikaa. Sumuttelusta kilpipiilea pitää.

Etsi