Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Kirjovehka

(Prickbladssläktet)

Dieffenbachia seguine

Kirjovehka_Dieffenbachia seguine_Kekkilä Kirjovehka dieffenbachia Kekkilä

Kirjovehkat ovat suosituimpia viherkasveja, sillä ne ovat erittäin sopeutuvaisia, nopeakasvuisia ja koristeellisia huonekasveja. Kirjovehkasta on monia eri lajikkeita, jotka eroavat toisistaan lehtien muodon, värin ja kuvioinnin perusteella.

Värit:

Vihreät lehdet Moniväriset lehdet Vaaleanvihreät lehdet

Kukinta-aika:

none

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kirjovehka_Dieffenbachia seguine_Kekkilä Kirjovehka dieffenbachia Kekkilä

Kirjovehka tunnetaan myös nimellä täpläkirjovehka.  Sademetsästä kotoisin olevalla kirjovehkalla on paksu ja suora ruohovartinen runko, josta kasvavat kookkaat lehdet. Lehdet ovat väritykseltään vihreät tai tummanvihreät ja niissä on vaaleat tai kellertävät lehtisuonet. Lehdissä on valkeita täpliä tai juovia. Kirjovehkat kasvatetaan yleensä 50-100 cm korkeiksi.

Kirjovehka muodostaa kukkiessaan vaatimattomia kallamaisia kukintoja, joissa kellertävää puikulakukintoa ympäröi vihertävä suojuslehti. Kukinto syö kukan energiaa ja voi varisuttaa lehtiä. Kukat voi leikata tyvestä pois heti huomattaessa, jolloin kirjovehka säilyy vihreänä ja lehdekkäänä. Kirjovehkan soluneste on erittäin voimakkaasti limakalvoja ärsyttävää ja turvottavaa. Kirjovehkaa pidetään yleisesti huoneilman laatua parantavana viherkasvina.

Kirjovehkat viihtyvät valoisassa paikassa, mutta selviää vähässäkin valossa. Vaalealehtiset vehkat tarvitsevat valoa tummalehtisiä enemmän. Vähäisessä valossa lehtien värit ja kuvioinnit haalenevat. Ohuet lehdet ovat arkoja suoralle auringon paahteelle. Kirjovehka ei myöskään siedä vetoa. Viihtyy parhaiten 16-25 °C asteessa, alin lämpötila 15°C astetta. Kirjovehkat pitävät ravinteikkaasta, läpäisevästä mullasta. Sopiva multa on Kekkilä Kukkamulta, altakasteluruukuissa käytetään Kekkilä Viherkasvimultaa.

Kirjovehkaa kastellaan runsaasti maaliskuusta syyskuuhun, kuitenkin ylikastelua varoen. Talveksi kastelua vähennetään pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Kasvia lannoitetaan maaliskuusta syyskuuhun 1-2 kertaa viikossa Kekkilä Viherkasviravinteella tai Kekkilä Kasviravinteella.

Kirjovehka pitää sumuttelusta, vaikka se sietää kuivaa huoneilmaa yllättävänkin hyvin sen alkuperän huomioon ottaen. Lehtien suihkuttaminen aika ajoin vedellä helpottaa kasvin oloa kuivissa keskuslämmitystiloissa.

Kirjovehkat istutetaan uuteen Kukkamultaan keväällä. Kirjovehka on nopeakasvuinen, joten istutus tehdään entistä isompaan ruukkuun. Samalla kasvia voi leikata tuuheamman kasvuston aikaansaamiseksi ja pituuden hillitsemiseksi. Leikattu latva voidaan laittaa multaan juurtumaan uuden kasvin aluksi.

Kirjovehka ilmoittaa herkästi laiminlyödystä hoidosta. Liian vähäinen kastelu tai kuiva ilma kellastaa lehdet tai ruskettaa niiden reunat.

Etsi