Hyppää sisältöön
Perennat

Kotkansiipi

(Strutbräken)

Matteuccia struthiopteris

Kotkansiipi Matteuccia struthiopteris

Luonnonvarainen kotkansiipi on suurin ja komein saniaislajimme. Se sopii hyvin varjoisten perennaryhmien taustalle ja vesiaiheiden reunoille. Suurikokoiset, 30-150 cm korkeat, viuhkamaiset lehdet ovat raikkaanvihreät.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

50-150 cm

Värit:

Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kotkansiipi Matteuccia struthiopteris

Kotkansiiven kasvutapa on selvärajainen, kapean maljamainen lehtimätäs. Kasvi leviää hillitysti maarönsyillä. Lehdet ovat vaaleanvihreät ja koostuvat lukuisista sulkamaisesti asettuneista lehdyköistä. Lehtiruusukkeen uloimmat raikkaan vihreät lehdet ovat steriilejä, itiöpesäkkeelliset lehdet kasvavat ruskeina ruusukkeen keskellä.

Komeakokoinen saniainen sopii metsäpuutarhoihin, perennaryhmiin ja vesiaiheiden äärelle vähään valoon tyytyvien kasvien kanssa. Kotkansiipi leviää maanalaisten rönsyversojen avulla ja voi viihtyessään muodostaa laajoja kasvustoja. Kotkansiipi on erittäin kestävä laji.

Kotkansiipi viihtyy parhaiten varjoisassa ja puolivarjoissa kasvupaikassa, mutta tulee toimeen auringossakin. Kasvualusta saa olla kostea, jopa märkä, tuore ja runsasravinteinen. Kotkansiipeä istutettaessa käytetään Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Taimet istutetaan 50 cm välein

Keväisin kotkansiipikasvustot kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Lannoita syksyisin Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, se auttaa kasvia talvehtimaan. Juurakoiden väleihin voi levittää keväällä  Kekkilä Puutarhamultaa, joka korostaa hienosti maasta nousevia vihreitä lehdenalkuja.

Vanhat lehdet leikataan keväällä pois ennen kasvuun lähtemistä. Voidaan lisätä jakamalla tai rönsyistä keväällä.

Kotkansiiven annetaan olla rauhassa samalla kasvupaikalla.

Etsi