Hyppää sisältöön
Perennat

Kulta-akileija

(Guldakleja)

Aquilegia chrysantha

Kulta-akileija Aquilegia chrysantha

Kulta-akileija on perennamaan harvinaisuus. Sen tummanvihreät lehdet kasvavat ruusukkeina kasvin tyvellä. Sillä on syvänkeltaiset, 4 cm leveät hieman nuokkuvat kukat.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

60-80 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kulta-akileija Aquilegia chrysantha

Akileija kasvaa 60-80 cm korkeaksi ja 30 cm leveäksi. Lehdet ovat toistamiseen sormiosaiset. Lehtiruusukkeesta nousee korkeat runsashaaraiset kukkavarret, joiden päässä keltaiset kukat ovat kerrannaistertussa. Kasvi kukkii kesä-heinäkuussa. Keltaisten kukkien mesikannukset ovat suorat ja erittäin pitkät.

Se sopii perennaistutuksiin esimerkiksi sini- ja lilasävyisten kasvien yhteyteen, kuten kurjenpolvien ja iiristen. Kasvi risteytyy helposti muiden akileijojen kanssa.

Se menestyy parhaiten aurinkoisella ja puolivarjoisalla kasvupaikalla. Kasvualusta saa olla läpäisevä ja keskiravinteinen multamaa. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta tai Kekkilä Puutarhamulta. Taimet istutetaan 30 cm välein.

Se kalkitaan keväisin Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan miedosti Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Lannoita kasvi syksyisin Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella, joka parantaa seuraavan vuoden kukintaa ja auttaa talvehtimisessa.

Kukinnan jälkeen kukkavarret leikataan pois, ellei akileijan haluta leviävän.

Sitä lisätään jakamalla ja siemenistä.

Etsi