Hyppää sisältöön
Perennat

Kultapallo

(Gullboll)

Rudbeckia laciniata 'Goldball'

Kultapallo Rudbeckia laciniata 'Goldball' Kultapallo Rudbeckia laciniata 'Goldball' kukka

Kultapallo on perinnekasveihin kuuluva korkeakasvuinen perenna. Kultapallon kerrannaiset, kirkkaankeltaiset, puolipallomaiset kukinnot avautuvat elokuun alkupuolelta lähtien. Kasvusto kasvaa yli 2 metriseksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

80-250 cm

Värit:

Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kultapallo Rudbeckia laciniata 'Goldball' Kultapallo Rudbeckia laciniata 'Goldball' kukka

Perinteisesti se kasvatetaan perennaryhmien taustakasvina ja rakennusten seinustoilla, jossa sen tukeminen on helpointa. Sen 2,5 metriäkin korkeat versot painuvat helposti isojen kukkapallojen painosta. Kasvi on erittäin kestävä ja komea maatiaiskasvi joka hakee perennana vertaistaan kokonsa ja kukintansa runsauden puolesta. Lajike ’Goldquelle’ kasvaa noin 80 cm korkeaksi ja pärjää ilman tuentaa.

Sen kasvusto on pystykasvuinen. Lehdet ja lehdykät ovat tummanvihreitä ja liuskaisia. Tiheään kerrannaiset kukat kasvavat ohuiden versojen päähän. Kasvi kukkii pitkään elokuusta lokakuuhun saakka ja leviää kohtalaisen voimakkaasti rönsyillä.

Kultapallo viihtyy aurinkoisella ja tuulensuojaisella kasvupaikalla tuoreessa, runsasravinteisessa ja syvämultaisessa maassa. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 60 cm.

Kultapallo on helppohoitoinen eikä juurikaan kaipaa erityistä hoitoa.

Keväisin kultapallo kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Kukinnan jälkeen annettu Kekkilä Syyslannoite PLUS+ parantaa talvenkestoa ja ensi vuoden kukintaa.

Kultapallon kukkavarret on tuettava hyvissä ajoin ennen kukinnan alkamista.

Kasvin voi jakaa varhain keväällä.

Hyvä leikkokukka

Etsi