Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Kumina

(Kummin)

Carum carvi

Kumina Carum carvi

Kumina on vanha hyötykasvi, joka kasvaa Suomessa luonnonvaraisena pohjoisinta Lappia lukuunottamatta. Se on kaksivuotinen sarjakukkaiskasvi, josta yleensä hyödynnetään mausteeksi siemenet.

Veden tarve:

Vähäinen

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

25-60 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Alkukesä

Kumina Carum carvi

Kumina kasvaa 25-60 cm korkeaksi. Sen varsi on ontto ja särmikäs. Lehdet ovat parilehdykkäiset ja hienoliuskaiset. Sen pienet kukat ovat valkoisia. Se kasvattaa ensimmäisenä vuonna lehtiruusukkeen ja pitkän porkkanamaisen juuren, jonka turvin se talvehtii. Toisena vuonna kumina kukkii kesäkuun alussa ja antaa siemensadon elokuussa. Siemenet ovat ruskeita, aromaattisia, 3-6mm pitkiä ja sukkulamaisia. Siemenet käytetään mausteeksi sellaisenaan. Nuoret lehdet sopivat esimerkiksi salaatteihin ja keittoihin.

Kumina viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla. Maa voi olla hiekkainen multamaa tai normaali multainen puutarhamaa. Maaperä saa olla kalkkipitoinen. Sopiva multa on Kekkilä luonnonmukainen Yrttimulta tai Kekkilä luonnonmukainen Puutarhamulta. Siemenet kylvetään 1,5-2 cm syvyyteen, riviväli on 12,5-25 cm. Taimivälin voi myöhemmin harventaa 5-10 cm.

Kuminan kylvöpaikan kasvualusta parannetaan Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhamullalla ja Kekkilä Puutarhakalkilla.

Siemenet kylvetään touko-kesäkuussa suoraan avomaalle. Myös syyskylvö syys-lokakuussa on mahdollinen. Taimet nousevat maanpintaan 2-3 viikon kuluttua kylvöstä. Riviväleistä ja taimien ympäriltä kitketään rikkaruohot. Kuivina kausina kastellaan.

Seuraavana keväänä kuminamaa lannoitetaan Kekkilä luonnonmukaisella Kasvimaalannoitteella tai Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella. Elokuussa siemenelliset latvat voi leikata ja viedä kuivumaan. Kuivat siemenet irrotellaan siemensarjoista käsien välissä pyörittelemällä ja puhdistetaan kuivista kasvin osista. Sato kypsyy vähitellen, joten sadonkorjuu tehdään 2-3 kertaa.

Luonnonvaraista kuminaa käytettäessä on syytä varmistua huolella oikeasta lajista. Kumina muistuttaa myrkytöntä koiranputkea, mutta myös myrkyllistä hukanputkea tai myrkkykatkoa.

Etsi