Hyppää sisältöön
Yrtit ja vihannekset

Kyssäkaali

Brassica oleracea var. gongylodes

Kyssäkaali Brassica oleracea var. gongylodes Kyssäkaali Brassica oleracea var. gongylodes, läheltä

Kyssäkaali eli kaalirapi muistuttaa ulkonäöltään naurista tai lanttua. Syötävä osa on pullistunut varsimukula, läpimitaltaan 6-10 cm. Mukula voi olla pinnalta vaaleanvihreä tai violetti. Malto on valkoinen ja rapea.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

35 cm

Kukinta-aika:

Loppukesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Kyssäkaali Brassica oleracea var. gongylodes Kyssäkaali Brassica oleracea var. gongylodes, läheltä

Kyssäkaali on nopein satoa antava kaalilajike. Löytyy myös suurikasvuisia, 2-4 kg painavia lajikkeita. Ne säilyvät pitkään eivätkä tule puiseviksi. Syödään kuorittuna ja se on herkullista raakana tai keitettynä.

Viihtyy valoisalla kasvupaikalla, multavassa savipitoisessa ja kalkitussa maassa.

Kasvimaata voi parantaa keväisin muokkaamalla maan joukkoon Kekkilä luonnonmukaista Puutarhamultaa, Kekkilä Puutarhakalkkia ja Kekkilä luonnonmukaista Kasvimaalannoitetta. Sopiva istutustiheys on 10-15 tainta neliömetrille, mutta jos kasvatetaan isomukulaisia lajikkeita, niin määrä kannattaa tiputtaa alle kymmeneen taimeen neliötä kohden.

Liian tiheä istutus aiheuttaa “mukulan venymistä” eli kunnon kyssää ei välttämättä muodostu. Esikasvatetut taimet istutetaan ulos kesäkuun alussa. Taimiväliksi jätetään 15 cm ja riviväliksi 35 cm. Taimia voi ostaa valmiina puutarhamyymälöistä tai kasvattaa itse siemenistä. Etelä-Suomessa voi kokeilla suorakylvöä avomaalle. Uusintakylvöin saadaan toinen sato kesässä.

 

Kasvimaalla huolehditaan säännöllisesti rikkakasvien poistosta taimiriveissä.

Touko-kesäkuun alussa kasvustot suojataan tuholaisilta harsoin. Tuholaisia voi houkutella pois kaaleista istuttamalla lähelle kumppanuuskasveja kuten samettikukkaa.

Poutakausina kastellaan tarpeen mukaan.

Kyssäkaalin esikasvatus aloitetaan huhtikuussa kylvämällä siemenet Kekkilä Kylvö- ja taimimultaan. Esikasvatus kestää 4-6 vkoa. Lannoita taimia Kekkilä Taimilannoitteella.

Etsi