Hyppää sisältöön
Luonnonkasvit

Lehtoängelmä

(Aklejruta)

Thalictrum aquilegifolium

Lehtoängelmä Thalictrum aquilegifolium

Lehtoängelmä on kookas, pystykasvuinen perenna. Vaaleanlilat, ruusunpunaiset tai valkoiset, ilmavat, puolipallon muotoiset kukinnot avautuvat keskikesällä. Himmeän sinivihreät lehdet muistuttavat akileijan lehtiä.

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

100-150 cm

Värit:

Ruusunpunainen Lila Valkoinen

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lehtoängelmä Thalictrum aquilegifolium

Kasvi kasvaa Suomessa harvinaisena luonnonkasvina lehtometsissä ja nämä kasvustot ovat rauhoitettuja. Se kasvaa 100-150 cm korkeaksi. Ohuine varsineen ja ilmavine kukintoineen sen ilme on hento ja kevyt. Se sopii yksittäiskasviksi ja perennaryhmän taustalle tai keskelle, luonnonmukaisiin puutarhoihin ja perinnepihoihin. Kasvi on kestävä perenna.

Himmeän sinivihreät lehdet ovat kaksin-kolminkertaisesti parilehdykkäiset. Lehdet ovat 10-25 cm pitkät ja lehdykät ovat isohkot ja lähes pyöreät. Kukkavanat nousevat lehdistön yläpuolelle. Pilvimäinen kukinto on suuri ja tuoksuva. Kasvi on myrkyllinen.

Menestyvät parhaiten suojaisella, puolivarjoisalla tai varjoisalla kasvupaikalla. Se voidaan istuttaa myös aurinkoon, jos kasvupaikka on tarpeeksi multava ja tuore. Kasvualusta saa olla kosteahko, runsasmultainen ja –ravinteinen ja savipitoinen. Sopiva multa on Kekkilä Perenna- ja ruusumulta. Istutusväli on 40-60 cm.

Keväisin lehtoängelmä kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla ja lannoitetaan Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella.

Kasvia kastellaan kuivina kausina. Heinäkuussa annetaan hoitolannoitus Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella. Kukkavarret saattavat tarvita tuentaa aukealla kasvupaikalla.

Kasvin voi leikata alas joko syksyllä tai keväällä. Syksyllä annettava Kekkilä Syyslannoite PLUS+ auttaa kasvia talvehtimaan ja parantaa seuraavan vuoden kukintaa.

Kasvi leviää siementämällä. Tarvittaessa kasvustot voidaan jakaa keväällä.

Etsi