Hyppää sisältöön
Koristepensaat

Marjatuomipihlaja eli saskatoon

Amelanchier alnifolia

Marjatuomipihlaja on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Alkuperäiskansan satokasvina käytetty pieni puu tai pensas ilahduttaa helppohoitoisuudella, valkealla keväisellä kukinnalla ja loppukesällä mustikkaa muistuttavilla marjoilla. Kukinta osuu alkukevääseen, jolloin lehdet ovat sirosti puhkeamassa.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

150-400 cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Kevät

Kasvuvyöhyke:

I-VI

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Istuta marjatuomipihlaja valoisalle kasvupaikalle, kalkittuun vettä läpäisevään maahan. Marjatuomipihlaja sietää jopa paahdetta ja menestyy myös puolivarjoisassa. Maa saa olla jopa kuivaa, mutta tuore, keskiravinteinen maa tarjoaa paremmat mahdollisuudet kasvuun ja sadon kasvatukseen.

Istuta yksittäispensaaksi, ryhmiin tai vapaasti kasvavaksi aidanteeksi. Satokasvina marjatuomipihlaja kannattaa istuttaa 2-3 m taimivälillä, jotta satoa pääsee keräämään. Aidanteessa istutusväli on 1m. Marjatuomipihlaja sopii myös hyvin suojapensaaksi. Marjatuomipihlajat ovat itsepölytteisiä, joten yksikin pensas riittää tuottamaan satoa. Marjojen maussa on häivähdys mantelista aromia.

Marjatuomipihlaja on erittäin helppohoitoinen pensas, joka soveltuu niin koriste- kuin hyötykäyttöön. Pensas kestää hyvin leikkausta. Vanhan risuuntuneen kasvuston voi jopa leikata alas, mutta lempeämpi tapa on uudistaa pensasta poistamalla keväisin vanhimpia oksia. Hyvä leikkausajankohta on keväisin ennen kasvuunlähtöä.

Lannoita keväisin Kevätlannoitteella tai Marjalannoitteella. Maata voi kalkita parin vuoden välein. Marjatuomipihlaja viihtyy neutraalissa maassa.

Sato kypsyy heinä-elokuussa, ja sen keräämisessä kannattaa olla valppaana, jotta ehtii kerätä marjat ennen lintuja.

Etsi

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme lomailee viikot 29-30

Parkanon tehtaamme on kiinni kesällä 15.-28.7. Tänä aikana tehtaalta ei lähde pakattujen tuotteiden ja verkkokauppatoimituksia. Viimeiset tilaukset ennen lomia voi tehdä 8.7. asti ja tällöin toimitukset ehtivät ennen kesätaukoa.