Hyppää sisältöön
Kesäkukat

Mukulabegonia

(Knölbegonia)

Begonia Tuberhybrida-ryhmä

Mukulabegonia Begonia Tuberhybrida

Mukulabegoniaa käytetään sekä kesäkukkana että huonekasvina. Mukulabegonialla on isot, tummanvihreät ja suonikkaat, vinot lehdet. Kukat ovat suurikokoisia ja muhkeita. Niiden väri vaihtelee punaisen eri sävyistä oranssiin, keltaiseen ja valkoiseen.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

25-50 cm

Värit:

Punainen Oranssi Ruusunpunainen Valkoinen Keltainen Vihreät lehdet

Kukinta-aika:

Keskikesä

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Mukulabegonia Begonia Tuberhybrida

Mukulabegonia on saanut nimensä kasvin juuriin muodostuvien mukuloiden mukaan. Mukulabegonian kasvukorkeus vaihtelee lajikkeen mukaan 20-50 cm välillä. Karheiden lehtien muoto ja väri vaihtelevat myös lajikkeen mukaan. Mukulabegonioissa on pystykasvuisia sekä rentoversoisia, riippuvia lajikkeita. Kerrottujen tai puolikerrottujen kukkien halkaisija on 5- 12 cm. Mukulabegonia kukkii kesäkuusta pakkasiin saakka.

Mukulabegoniaa kasvatetaan ruukuissa, parvekelaatikoissa ja kukkapenkissä. Sen on suosittu myös hautakukkana. Rentoversoiset ja puoliriippuvat lajikkeet sopivat hyvin amppeleihin, parvekelaatikkoon tai reunakasviksi ruukkuun tuulensuojaiselle paikalle. Mukulabegoniat ovat terveitä ja kestäviä begonialajeja.

Mukulabegonia viihtyy sekä auringossa, puolivarjossa ja varjossa. Kasvupaikan tulee olla lämmin ja suojaisa, mukulabegonia on hallanarka ja sen kukat, etenkin kerrotuilla lajikkeilla, kärsivät sateesta. Kasvualusta saa olla ilmava, hyvin vettä pidättävä ja ravinteikas. Sisäkasveilla käytetään Kekkilä Kukkamultaa, ulkoruukuissa Kekkikilä Kesäkukkamultaa, Kukkapenkeissä Kekkilä Puutarhamulta on hyvä kasvualusta. Mukulabegoniat istutetaan 20-25 cm välein.

Mukulabegoniaa kastellaan säännöllisesti. Kasvi kestää kuivahtamisen, mutta liian märässä se kärsii ja alkaa varistaa lehtiään. Mukulabegoniaa lannoitetaan säännöllisesti Kekkilä Kukkaravinteella tai Kekkilä Kesäkukkaravinteella. Lannoitetta voi lisätä jokaiseen kasteluveteen. Kuihtuneet kukat poistetaan varsineen.

Mukulabegoniaa voi kasvattaa itse keväällä myytävistä mukuloista. Mukulat istutetaan helmi-toukokuussa Kekkilä Kukkamulta tai Kekkilä Taimimultaan siten, että mukulan yläpinta jää mullan pinnan tasolle. Taimia kastellaan ja lannoitetaan tasaisesti. Latvomalla kasvusto voidaan pitää kompaktina ja matalana. Taimet siirretään ulos yöhallojen mentyä. Mukulat voi kasvukauden jälkeen talvettaa esim. kuivassa turpeessa 10-15 asteessa.

Etsi