Hyppää sisältöön
Koristepuut

Neidonhiuspuu

(Gingko )

Gingko biloba

Neidonhiuspuu Gingko biloba Kekkilä

Neidonhiuspuu on maailman vanhimpia säilyneitä puulajeja. Puulajia kutsutaankin usein eläväksi fossiiliksi. Neidonhiuspuulla on erikoiset, aluksi raikkaan-, myöhemmin harmaanvihreät, leveät viuhkamaiset lehdet, jotka varisevat talveksi.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Puolivarjo

Korkeus:

200-700 cm

Värit:

Vihreät lehdet Hopeanharmaat lehdet

Kukinta-aika:

none

Kasvuvyöhyke:

I

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Neidonhiuspuu Gingko biloba Kekkilä

Neidonhiuspuu eli ginkgo on tiettävästi Kiinasta kotoisin oleva puulaji.Kivettyneiden kasvijäänteiden perusteella neidonhiuspuun tiedetään näyttäneen täsmälleen samalta jo kymmeniä miljoonia vuosia.

Suomessa talvenarka neidonhiuspuu kasvaa 2-7 m korkeaksi. Se menestyy kasvuvyöhykkeellä I.Neidonhiuspuun versot ovat erikoistuneet nopeampikasvuisiksi pitkäversoiksi ja hidaskasvuisiksi lyhytversoiksi.

Lehdet ovat viuhkamaiset ja suonitukseltaan halkihaaraiset. Lyhytversoissa ja pitkäversojen tyviosissa kasvavat lehdet ovat yleensä aaltoilevan ehytlaitaisia tai heikosti kaksiliuskaisia. Lehdet ovat 2–10 senttimetriä pitkiä ja 2–12 senttimetriä leveitä.

Neidonhiuspuu sopii puutarhan erikoiseksi koristepuuksi lämpimälle ja suojaiselle kasvupaikalle.Sitä voidaan kasvattaa pienikokoisena ruukkupuuna, jolloin sen talvettaminen onnistuu viileässä, valoisassa talvetustilassa.

Hyvin leikkausta kestävä lajina neidonhiuspuuta käytetään myös huonekasvina bonsain tyyppisesti kasvatettuna. Tällöinkin se kaipaa talvetuksen viileässä tilassa. Neidonhiuspuu viihtyy puolivarjoisalla kasvupaikalla.

Kasvi ei siedä seisovaa vettä eikä talvimärkyyttä.

Mullaksi sopii tuore, mutta hyvin vettä läpäisevä, hiekkapitoinen Kekkilä Puu- ja Pensasmulta.

Maahan istutettaessa istutuskuopan tulee olla vähintään kaksi kertaa taimen juuripaakun kokoinen. Juuriston pakkassuojaksi on hyvä istuttaa maanpeitekasveja.

Ruukkuun istutettaessa tulisi ruukun olla noin kaksi kertaa suurempi kuin istutuspaakku. Istutusväli ryhmässä on 2 m.

Neidonhiuspuu viihtyy niukasti lannoitetussa maassa. Keväisin puu lannoitetaan miedosti Kekkilä Kevätlannoite PLUS+ -lannoitteella ja kalkitaan Kekkilä Puutarhakalkilla. Heinäkuun alussa voi antaa kevyen hoitolannoituksen joko samalla kevätlannoitteella tai Kekkilä luonnonmukaisella Puutarhalannoitteella.

Kuivina kausina neidonhiuspuuta kastellaan.

Elo-syyskuussa kasvi lannoitetaan Kekkilä Syyslannoite PLUS+ -lannoitteella.

Mikäli kasvi talvehtii ulkona, sen tyvelle levitetään maan jäädyttyä Kekkilä Talvisuojaa. Kasvi kannattaa taimivaiheessa suojata myös pakkaspeitteellä.

 

Etsi