Hyppää sisältöön
Huonekasvit

Oliivi

(Olivträd)

Olea europaea

Oliivi puu Välimerenmulta

Välimeren alueelta kotoisin olevaa oliivia on kasvatettu jopa tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Meillä oliivia kasvatetaan lähinnä koristekäytössä. Talvesta selviytymiseen oliivi tarvitsee viileän ja valoisan kasvupaikan.

Veden tarve:

Keskiverto

Valon tarve:

Aurinkoinen

Korkeus:

50 - 200 cm cm

Värit:

Valkoinen Vihreät lehdet

Suosittelemme tämän kasvin kanssa:

Lannoite:

Kastelulannoite

Oliivi puu Välimerenmulta

Pitkä historia sekä oliivin ainavihanta ja rauhallinen olemus houkuttavat kasvattamaan sitä myös ruukkupuutarhassa. Meillä oliivia kasvatetaan koristekäytössä, mutta satoakin ruukkupuusta voi saada.

Istuta oliivipuu Kekkilä Välimerenmultaan tai  kalkittuun, hiekkapitoiseen Puutarhamultaan tai Viherkasvimultaan. Salaojita ruukku Ruukkusoralla. Taimiruukussa kasvaneen pikkupuun juuret ovat voineet kiertyä, joten avaa ja oio tarvittaessa vähän juuria. Istuta puu samaan tasoon kuin se taimiruukussa kasvoi.

Sijoita ruukku aurinkoiselle paikalle ulos ruukkupuutarhaan. Siirrä kasvi syksyn tullen sisälle, sillä kasvi ei selviä meillä pakkasessa. Talveksi oliivi tarvitsee valoisan talvetuspaikan, joka saa mielellään olla huoneilmaa viileämpi, esimerkiksi 5-10 astetta. Oliivin voi kuitenkin talvettaa myös huoneilmassa, jos se saa lisävaloa ja sitä kastelee tarpeeksi.

Oliivi tarvitsee kuivuutta kestävästä olemuksesta huolimatta kohtalaisen runsaasti vettä. Kasvukaudella se tarvitsee säännöllistä kastelua, mutta myös lannoitusta. Lannoitteeksi sopii Kastelulannoite.

Jos lämpötila talvisäilytyksessä laskee, kastele oliivia maltillisemmin ja vähennä lannoitusta.  Lisävalo auttaa talvella valontarpeeseen. Puu on huoneoloissa melko nopeakasvuinen ja pitkäksi venähtäneitä versoja voi huoletta leikata ja pitää puuta sopusuhtaisen kokoisena.

Etsi